Sport

Szoboszlai, a nagy kérdőjel

Marco Rossi szövetségi kapitány harmincas bő keretet jelölt ki az Európa-bajnoki felkészülés utolsó szakaszára, Bogdán Ádám újra a kiválasztottak között

Marco Rossi szövetségi kapitány kijelölte a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra a közvetlen felkészülést megkezdő, harmincas keretet. A szezon törzsgárdistái mellett meghívást kapott négy újonc és a rutinos Bogdán Ádám is.

Szoboszlai, a nagy kérdőjel
Sigér Dávid és Nego Loic gólöröme az Andorra elleni vb-selejtezőn, amelyen Nego is eredményes volt
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

A névsorban tizenhét játékos képviseli a hazai klubokat – az NB I. tizenkét csapatából hét adhat játékost a kiválasztottak közé –, tizenhárman légiósok. Előbbiek május 17-én kezdik meg a felkészülést Telkiben, vélhetően csatlakozhatnak hozzájuk azok a külföldön játszók is, akiknek bajnoki idénye a következő napokban befejeződik. (Ilyen, például Lang Ádám, aki tizedikén fejezi be a szezont a ciprusi bajnokcsapatban.)

A teljes keret május 24-től tíz napon át Ausztriában edzőtáborozik, ott éri majd a nagy bejelentés: Rossi kapitánynak június elsejéig kell véglegesítenie a huszonhatos listát (az UEFA a hét elején úgy döntött, hogy ezúttal 26 fős keretek nevezhetők a megszokott huszonhármasok helyett), majd csapata június 4-én Ciprus, június 8-án Írország ellen játszik felkészülési mérkőzést Újpesten.

A harminc játékosból huszonnégyen játszottak már a nemzeti tizenegyben a 2020–2021-es idényben, más megközelítésből az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken és Eb-pótselejtezőkön (hivatalosan azok is NL-meccsek voltak, csak még az előző kiírásé) szerepet kapó játékosok közül csak Könyves Norbert, Gyurcsó Ádám, Bese Barnabás maradt ki – természetesen a sérült Kalmár Zsolt mellett –, mindannyian nagyon keveset játszottak eddig idén. A márciusi vb-selejtezők szereplői közül pedig Géresi Krisztián.

A kapitány négy újoncot hívott meg, a góllövőlistát vezető Hahn Jánost már korábban „beharangozta”. A néhány napja az Egyesült Államokba szerződött Schön Szabolcs a támadók szekcióját, Spandler Csaba és az utánpótlás Eb-n a csapatkapitányi karszalagot viselő Bolla Bendegúz a hátvédekét erősíti majd. A nagy visszatérő Bogdán Ádám, aki 2011 és 2014 között védett rendszeresen a válogatottban, majd 2016-ban, a horvátok elleni felkészülési meccsen kapott még 45 percet. Nagy tornán most fordulhat először elő, hogy a kapusaink között klubtársak vannak.

Mind a keretbe öt-öt futballistát adó Ferencvárosból és MOL Fehérvárból is (a székesfehérvári kapuson, Kovács Dánielen kívül) minden tavasszal rendszeresen játéklehetőséget kapó magyar játékos meghívást kapott. Kilencen (Gulácsi, Dibusz, Fiola, Lang, Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy Ádám, Nikolics, Szalai Ádám) vettek részt a 2016-os Európa-bajnokságon, de a két kapus Franciaországban „csak” Király Gábor tartalékja volt.

A nagy kérdőjel továbbra is Szoboszlai Dominik neve után írandó. A kapitány nem tudta pontosan megmondani, milyen állapotban lehet a 2021-ben még egyetlen mérkőzést sem játszó ifjú csillag június 15-re, egyelőre a klubjával, az RB Leipziggel edz, igaz, nem az első csapatban. Rossi szerint már nincsenek fájdalmai és 90 százalékos az erőállapota.

Marco Rossi bő kerete
 

Bogdán Ádám és Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Puskás Akadémia) kapusok, Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila és Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce) védők, Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holender Filip (FK Partizan), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) középpályások, Hahn János (Paks), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest) támadók.

Kapcsolódó írásaink

Kilencéves recept

ĀLabdarúgás. Ugyan a mérkőzés egyharmadában sem volt a Chelsea-nél a labda, mégis magabiztos győzelmet arattak