Sport

Kilencéves recept

Labdarúgás. Ugyan a mérkőzés egyharmadában sem volt a Chelsea-nél a labda, mégis magabiztos győzelmet arattak

Mintha csak a 2012-es tavaszát írná újra a Chelsea! Idény közben kinevezett új edzőjével, egy spanyol csapatot legyűrve, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Kilencéves recept
Timo Werner (középen) a fejesgólja után komoly védőgyűrűt kapott
Fotó: AFP/Glyn Kirk

A 2011–2012-es szezon második felében Roberto di Matteo váltotta a nagy reményekkel (és nagy pénzért) szerződtetett André Villas-Boast. Vele a csapat, a gyengébb bajnoki szereplést kompenzálva, megnyerte az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját! Utóbbi sorozat elődöntőjében, szerda este előtt egy spanyol sztárklubot búcsúztatott (a Barcelonát), akkor fordult legutóbb elő, hogy a londoni Kékek ilyen kevés labdabirtoklással (mind­össze 32 százalék) győzni tudtak BL-mérkőzésen.

A párhuzamok nyilvánvalóak: a január végén kinevezett Thomas Tuchel irányításával a Chelsea 2–0-ra megverte a spanyol óriás ellenfelét, s bejutott a BL-fináléba, 2012 óta először. A május 29-i, „tiszta angol” isztambuli finálé előtt még vár rá az FA-kupa-döntője is, tehát a német edző is nyerhet idény közben érkezett edzőként rögtön két trófeát, akárcsak Roberto di Matteo.

A Chelsea a játék minden elemében felülmúlta a mostani állapotában már az elődöntőbe jutással is bravúrosan szereplő Real Madridot, sokkal lendületesebben, dinamikusabban futballozott ellenfelénél. Az első félidőben fejelt Timo Werner-gól után (szinte hihetetlen: ez volt az első találat, amelyet német futballista a Real Madrid ellen szerzett, nem német klub tagjaként a BL-ben) a másodikban legalább még négyet-ötöt hozzátehetett volna, a kevés labdabirtoklás ellenére is.

Thomas Tuchel (de igaz ez a stábjában, segítőjeként dolgozó Arno Michelsre és Löw Zsoltra is) futballtörténelmet írt azzal, hogy egymást követő két évben, két különböző klubbal is finalista lett a Bajnokok Ligájában.

Akad a játékosok között is egy, aki 2020-ban még a PSG-vel jutott döntőbe, most pedig a Chelsea-vel: a brazil Thiago Silva, a védelem vezére, az egyedüli, aki a tavaly nyári hat fontos igazolás közül ingyen érkezett a Stamford Bridge-re. Ő is és Hakim Zijes kivételével minden más nagy nyári igazolás (az összesen 207 millió euróba kerülő Timo Werner, Kai Havertz, Ben Chilwell és Édouard Mendy) kulcsszerepet játszott a Real Madrid elleni sikerben.

Tuchel Chelsea-je az eddigi 24 mérkőzéséből tizennyolcszor nem kapott gólt, ez 75 százalékos mutató. Ugyanez Frank Lamparddal csupán 31 százalék volt, 84 meccsből 26 „clean sheet”. A szenegáli válogatott kapus, a szeptemberben a francia Rennes-től megvásárolt Mendy – aki egyébként unokatestvére a szerdán az ellenfélnél játszó Ferland Mendynek – a tizenegy BL-mérkőzéséből nyolcon nem kapott gólt.

A Real Madrid ellen, a Stamford Bridge-en is akadt két óriási bravúrja, immár okkal sorolandó minden idők legkiválóbb fekete-afrikai kapusai közé, a kameruni Thomas Nkono, Joseph-Antoine Bell, Jacques Songo’o, a zairei Mwemba Kazadi, a nigériai Peter Rufai és az elefántcsontparti Alain Gouaméné méltó utódaként.

Bajnokok Ligája, 2. elődöntő. Chelsea–Real Madrid 2–0, összesítésben 3–1. Döntő: május 29., Chelsea–Manchester City. (A csütörtöki Európa-liga-elődöntők lapzárta után értek véget.)

Kapcsolódó írásaink

Szoboszlai, a nagy kérdőjel

ĀMarco Rossi szövetségi kapitány harmincas bő keretet jelölt ki az Európa-bajnoki felkészülés utolsó szakaszára, Bogdán Ádám újra a kiválasztottak között