Sport

Szinte bevehetetlen a Híd a madridiaknak

Amióta a kommunikációban is járatos Thomas Tuchel a Chelsea menedzsere, a londoni Kékek egyetlen mérkőzésen kaptak gólt a Stamford Bridge-en

Noha a fogadóirodák szerint immár a Chelsea az esélyesebb, a Real Madrid nagy reményekkel utazott el Londonba, a BL-elődöntő második mérkőzésére. Majdnem minden kulcsjátékos felszállt a repülőre.

Szinte bevehetetlen a Híd a madridiaknak
Eden Hazard (fehérben) Madridban jól játszott, Londonban kulcsszereplő lehet
Fotó: AFP/Anadolu/Oscar J. Barroso

Talán Zinédine Zidane-on és az orvosi stábon kívül senki sincs valójában tisztában néhány korábban (?) sérült futballista fizikai állapotával, de tény, Sergio Ramos, Ferland Mendy és Fede Valverde is útra kelhetett a többiekkel. Hiányzók azért így is vannak.

Daniel Carvajal alighogy felépült, ismét megsérült, szinte biztosan nem játszhat már a klubszezonban, Lucas Vázquez sem hadra fogható, s megsérült Raphael Varane is. De a többiek elvileg bevethetőek, legalábbis szerepelnek a 23-as keretben. Még Sergio Ramos is, aki az elmúlt napokban többnyire csak a lelátón állva biztatta a társait.

Éder Militao játéka a madridiak számára a tavasz egyik legkellemesebb meglepetése, kitűnően pótolta a csapatkapitányt, ugyanakkor a francia világbajnok középhátvéd kiesése után előtérbe került Ramos gyors visszatérése.

Utazhatott a többiekkel Marcelo is, akire, immár spanyol állampolgárként civil önkormányzati kötelezettség várt volna, de azt egy önkéntes átvállalta helyette. (Sokáig kérdéses volt, hogy el tud-e utazni Londonba, őszintén szólva, ha a rendszer lehetővé teszi egy önkéntes beugrását, nehéz lett volna elképzelni, hogy nem akad egy fanatikus Madrid-szurkoló, aki megfelel a kritériumoknak és átveszi a feladatot. Végül egy második tartaléknak jelölt hölgy ugrott be helyette.)

Éppen három hónapja, a Levante elleni vereség után és az Huesca elleni meccs előtt tartott Zidane egy emlékezetes sajtótájékoztatót, amelyen nagyon vehemensen és határozottan ígérte, hogy a Madrid harcolni fog minden fronton a még megszerezhető trófeákért. Nyilván nem ennyire egyszerű mindez, de tény, hogy azóta nem kapott ki a csapata, immár 19 találkozón maradt veretlen.

Kulcsszerep várhat a korábbi Chelsea-játékosra, Eden Hazardra, pedig nem is feltétlenül lesz tagja a kezdő csapatnak. Tény, hogy jól ismeri a környezetet és a Kékek védőinek többségét, hiszen hosszú ideig az angol klub játékosa volt. A Real Madridnak gólt kell szerezni, arra pedig nem lehet mindig építeni, hogy majd Karim Benzema megoldja a feladatot.

A Stamford Bridge ugyanakkor nehezen bevehető erőd. Thomas Tuchellel a Chelsea szinte legyőzhetetlenné vált, s ez igaz akkor is, ha éppen otthon szaladt bele egy 5–2-es vereségbe a West Bromwich Albion ellen. E mérkőzést leszámítva ugyanis egyetlen gólt sem kapott a „Hídon”.

A német edző, akinek csapata ellen még soha nem tudott nyerni a Real Madrid, alaposan átszervezte a Chelsea védelmét, s rendet rakott az öltözőben. Jól beszél angolul, s ért a kommunikáció­hoz, ezért maga mellé tudta állítani az egyébként rendkívül magas IQ-val rendelkező, de a játékosokkal szót nem értő Frank Lamparddal hadban álló társaságot. Különösen a német játékosok formajavulása szembetűnő.

Tuchel maga is példátlan bravúr előtt áll: két egymást követő kiírásban még soha nem jutott BL-döntőbe két különböző csapattal.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés. Chelsea–Real Madrid, 21 óra (tv: M4 Sport, az első mérkőzésen: 1-1). A Manchester City–Paris SG-találkozó lapzárta után ért véget.

Kapcsolódó írásaink