Sport

A sikertelenség miatt sem kedvelik Glazeréket

Kibékíthetetlen ellentét az amatőr manchesteri szurkolók és a profitéhes amerikai dollármilliárdos tulajdonos között az angol sztárklubnál

Hétfőn ugyan az Old Trafford és környéke is csendes, békés volt, a Manchester United vezetése mégis úgy határozott, hogy biztonsági okok miatt nem rendezi meg este a vasárnap szurkolói rendbontás miatt elhalasztott Liverpool elleni bajnoki labdarúgó-mérkőzést.

A sikertelenség miatt sem kedvelik Glazeréket
Tüntetéssel indult a tiltakozás, majd a szurkolók a stadionba is betörtek
Fotó: AFP/Oli Scarff

Jelentősen megoszlanak a vélemények a Manchester United-Liverpool rangadó előtti szurkolói tüntetésről és stadionfoglalásról, ami miatt a bajnoki mérkőzést el kellett halasztani. Több ezer manchesteri szurkoló a klubtulajdonos Glazer család ellen tüntetett.

A drukkerek régóta elégedetlenek az amerikai tulajdonossal, aki 2003 és 2005 között több részletben 790 millió fontért felvásárolta a MU részvényeit. Ráadásul mindezt nagyrészt kölcsönből, így eladósította a klubot, amelynek a hiánya a márciusi pénzügyi beszámoló szerint 455,5 millió font. Becslések szerint az általános pénzügyi költségek, kamatok és osztalékok tekintetében az amerikai tulajdonos a Unitednek eddig több mint egymilliárd fontjába került.

A drukkerek szerint Glazeréket csak a haszonszerzés érdekli, elfeledve, hogy a topfutball évtizedek óta üzleti vállalkozás, amelynek hasznából a klubvezetőktől kezdve a labdarúgókig sokan kiemelkedően magas jövedelmet kapnak. A szurkolóknak az sem tetszik, hogy Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző nem kritizálta a tulajdonost, amiért a klub belépett az azóta széthullt Szuperligába, ezért is nyilatkozhatta a norvég szakember a tüntetés után, hogy a rajongok hangját meg kell hallani.

A rendbontásban két rendőr is megsérült, Russ Jackson főkapitány-helyettes elítélte a drukkerek vakmerő és veszélyes viselkedését. A MU közleményében kiemelte: teljes mértékben elismerik az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát és a békés tüntetést, ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy emiatt több drukker, rendező és rendőr is veszélybe került.

Joel Glazer társelnök pedig elismerte, hogy szorosabb kommunikációra van szükség a szurkolókkal. Az angol Premier League vezetése kifejtette, hogy megérti a feldühödött rajongók érzéseit, viszont ezzel kapcsolatosan elítélt minden erőszakos cselekményt, illetve jogsértést, különös tekintettel a járványhelyzetben meghozott, és még jelenleg is érvényben lévő korlátozások megsértésére.

A csapat szurkolói közölték, hogy cselekedetükkel nemcsak a Glazer család ellen tüntettek, hanem a brit kormányra is szeretnének nyomást gyakorolni. Azt akarják elérni, hogy egyetlen befektető se szerezhessen többségi tulajdont profi futballklubban – elfeledve, hogy nem 1921-et írunk.

Kapcsolódó írásaink