Sport

Az olasz bajnokság reformokra készül

Római vereségével nehéz helyzetbe került az idény zömében a Serie A élén álló Milan

A Milan „kettős vereséget” szenvedett a hét elején az olasz futballban. Az idény kezdete óta először szorult ki a BL-indulást érő helyekről, ráadásul még a szövetség elnöke is „megfenyegette”.

Az olasz bajnokság reformokra készül
Az argentin Joaquin Correa (kékben) duplázása sokat nyomott a latban a Laziónál
Fotó: AFP/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A piros-feketék, a rossonerók sima háromgólos vereséget szenvedtek az idénybeli egyik legjobb teljesítményével kirukkoló Laziótól. Simone Inzaghi, a „sasok” edzője úgy vélte, meggyőző győzelmet aratott a tavalyi őszhöz képest idén teljesen más arcát mutató Milan ellen. A második számú becenevükre, az ördögökre ezúttal egyáltalán nem méltó lombard játékosokat megrótták szurkolóik, akik nehezményezték, hogy a két kapus, Gianluigi Donnarumma és tartalékja, a veterán Pepe Reina nevetgéltek egymást közt a lefújás után.

Az AC Milan vereségével, s a Napoli torinói győzelmével minden korábbinál szorosabbá vált az élmezőny, szinte csak az dőlt el, hogy (bár matematikailag csak a következő fordulóban válhat biztossá) az Inter nyeri a scudettót, a bajnoki jelvényt. Antonio Conte fekete-kékjei mögött ellenben hihetetlenül szoros a verseny: az Atalantának – amelynél több fölényes győzelmet a mostani idényben a topligákban csak a Bayern München aratott – 68, a Napolinak, a Juventusnak és a Milannak 66-66 pontja van. Sőt, még a BL-indulásban reménykedik (miután Ciro Immobile szerint megragadták az utolsó esélyt) a mindössze 61 pontos, de a riválisoknál egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Lazio is. A Serie A-ból négy csapat mehet a BL harminckettes főtáblájára.

Az érdekeltek közül a legnehezebbnek éppen a Milan sorsolása tűnik, idegenben játszik a Juventusszal és az Atalantával is. A címvédő Juvénak sem lesz könnyű a hátralévő öt forduló, igaz, otthon játszik mindkét milánói csapattal. A La Stampa szerint kérdéses, hogy azokon a meccseken még Andrea Pirlo dirigálhatja-e az Öreg Hölgyet, állítólag a vezérkar meneszti őt, ha a csapata kikap Udinében. Már megvan a beugró is: segítője, a horvát Igor Tudor. Közben nem ültek még el az Európai Szuperligához való csatlakozási kísérlet hullámai sem. Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó-szövetség, a FIGC elnöke kijelentette, hogy azok a klubok, amelyek az UEFA és a FIFA ellen lépnek fel azzal, hogy csatlakoznak az Európai Szuperligához, nem vehetnek részt az olasz bajnokságban. Az elnök egyébként több nagyszabású tervet is sző, ilyen például az élvonal létszámának csökkentése, s ezzel párhuzamosan a bajnoki címért, illetve a kiesés elkerüléséért kiírt rájátszás bevezetése – Gravina azt nyilatkozta, tudomása szerint a Premier League-ben is fontolgatnak hasonlót –, valamint annak megtiltása, hogy több klubnak is azonos tulajdonosa legyen. (Ez két szókimondó tulajdonost, Aurelio De Laurentiist és Claudio Lotitót érintené, előbbi a Napoli és a Bari, utóbbi a Lazio és a Salernitana élén áll.).

Serie A, 33. forduló. Lazio–AC Milan 3–0, Torino–Napoli 0–2.

Premier League, 33. forduló. Leicester–Crystal Palace 2–1.
Az élcsoport: 1. Manchester City 77 pont, 2. Manchester United 67, 3. Leicester 62.

Kapcsolódó írásaink