Sport

Ausztrália és Franciaország is előre veszi a sportolóit

Olimpikonok oltakozása

Beelőzhetnek a francia olimpikonok és paralimpikonok. Hat héttel korábban megkaphatják a koronavírus elleni oltást, mint korosztályuk tagjai.

A sportminisztérium közlése szerint ezen a héten indul a sportolók, valamint az edzők, szakvezetők oltása, és május végéig be is fejezik a mintegy 1400 fő immunizálását. Az oltás Franciaországban nem kötelező. Ugyancsak ettől a héttől oltják a Japánba készülő dél-koreai sportolókat.

Elsőbbséget kapnak a koronavírus elleni oltások beadása szempontjából a tokiói olimpiára utazó cirka kétezer fős ausztrál küldöttség tagjai is. Az országban lassan halad a lakosság beoltása, ugyanakkor az ausztrálok a vírus közösségi terjedését nagyon sikeresen fékezték meg. Mindeközben a japán kormány a május 2. és 11. közötti időszakra egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki négy prefektúrában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban.

Ami a magyar olimpikonokat illeti, lezárult az oltási program első köre: 655 oltott sportoló közül 512-en már a második dózist is megkapták, húszan a betegség miatt kell hogy várakozzanak, míg 103 sportoló nem kért soronkívüliséget a vakcinázásnál. Hazánkban várhatóan összesen 702 sportoló veszi fel a nem kötelező védőoltást.

Kapcsolódó írásaink