Sport

Naponta tesztelhetik a sportolókat a nyári játékok alatt Tokióban

Ötszáz nővér segítheti az egészségügyi előírások betartatását

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a koronavírus-járvány miatt.

Naponta tesztelhetik a sportolókat  a nyári játékok alatt Tokióban
A fáklyafutást is befolyásolja a járvány
Fotó: AFP/Makoto Kondo

A súlyosbodó járvány ellenére a szervezők készülnek a július 23-án kezdődő olimpiára, amelyen a résztvevőknek be kell tartani a szigorú egészségügyi szabályokat.

A sportolókat és a kísérőket otthoni elutazásuk előtt, 96 órán belül kétszer is tesztelni kell majd koronavírusra, majd a Japánba érkezésükkor újabb ellenőrzés vár rájuk. A terv az, hogy a játékok ideje alatt a tesztelések napi rendszerességűek lesznek. Ugyanakkor, hogy a sportolókat nem kötelezik 14 napos karanténra, így a beutazást követően máris edzhetnek, bár egyfajta buborékban kell majd maradniuk az olimpiai falu, valamint a verseny- és tréninghelyszínek között.

Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem engednek majd be az eseményre, a japán közönség részvételéről lehetséges, hogy csak júniusban döntenek.  

A szervezők az egészségügytől 500 nővért kértek a játékok idejére, akik segítenének a személyzetnek az olimpiai faluban, valamint a versenyhelyszíneken már a játékok előtt, és annak ideje alatt is.

Az olimpiai láng március 25-én elindult ugyan Fukusimából, de már eddig is módosítani vagy törölni kellett egy-egy szakaszt a járványhelyzet miatt, bár a terv az volt, hogy az ország mind a negyvenhét prefektúrájába eljut,de ez megvalósíthatatlan.