Sport

Elhunyt Monspart Sarolta

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója.

Elhunyt Monspart Sarolta
A Nemzet Sportolója hetvenhat éves korában szombat reggel távozott közülünk
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaság új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből. Az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja 2020. április 21-én lett hivatalosan tagja a Nemzet Sportolói társaságnak.

„Személyesen is ismerhettem, egész életében a sport fontosságát hangsúlyozta, és a mozgást, az aktív életmódot népszerűsítette. A Nemzet Sportolója olyan kitüntető cím Magyarországon, amellyel megbecsülésünket és hálánkat tudjuk kifejezni olyan sportoló nagyságaink előtt, akik nemcsak pályafutásukkal, hanem azt követően is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében” - fogalmazott az M1 aktuális csatornának Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki Monspart Sarolta eredményeit méltatva kiemelte, a Nemzet Sportolója minden kritériumának megfelelt. „Neki köszönhetően több százezren kezdtek sportolni. Halálával az egész egyetemes magyar sport és egész Magyarország szegényebb lett”.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta, hogy Monspart Saroltát saját halottjának tekinti.

Monspart Sarolta 1972. szeptember 14-én jelentős előnnyel megnyerte a női egyéni világbajnoki címet a tájékozódási futó világbajnokságon
Monspart Sarolta 1972. szeptember 14-én jelentős előnnyel megnyerte a női egyéni világbajnoki címet a tájékozódási futó világbajnokságon
Fotó: MTI/PI

„Saci nem volt olimpiai bajnok, mivel nem olimpiai sportágban érte el a sikereit, de a magyar sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél” - mondta a Nemzet Sportolói közé tartozó Kamuti Jenő olimpai ezüstérmes tőrvívó, a nemzetközi fair play bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy Monspart Sarolta a korát megelőzve küzdött azért, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, és benne a sportolást. „Szenvedélyes, szerethető ember volt, a fair play magatartás példája. Erős volt, harcolt a maga és mások igazáért, közösségi ember és nagy pedagógus. Szívügye volt az egészséges életmód és a rendszeres sportolás hirdetése, az idősek számára létrehozott gyalogló egyesülete sokakkal szerettette meg a mozgást, és közösséget is teremtett”.

„Mi, birkózók is nagyon tiszteltük őt sporteredményeiért, küzdeni tudásáért. Nagy küzdő volt sportolóként, majd az életben is, amikor a betegségével harcolt. Sajnos, a vírusjárvány kitörése óta nem voltak események, ahol találkozhattunk volna, úgyhogy személyesen mostanában nem láttuk egymást” - mondta Varga János, az 1968-as mexikói olimpia aranyérmes, a Nemzet Sportolója.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Anna rét. Monspart Sarolta tájfutó világbajnok
Anna rét, 1978. Monspart Sarolta tájfutó világbajnok
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek - szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

„Amiben bíztam, valósággá vált” - mondta tavaly az MTI-nek, azután, hogy a Nemzet Sportolói közé került.

Monspart Saroltáról tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése volt, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

„Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi” - indokolta törekvését a felvétele után.

Monspart Sarolta az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület szervezésében (EME) a munkahelyek számára meghirdetett életmódváltó csapatversenyen
Monspart Sarolta az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület szervezésében (EME) a munkahelyek számára meghirdetett életmódváltó csapatversenyen
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

A tájfutó pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedő, profi és amatőr futók számára edzéstervet összeállító, a mozgást állandóan népszerűsítő, az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában (OGYIK) szervező, népszerű Monspart Sarolta egy éve kiemelte, érzi az emberek szeretetét, amit a beválasztása után kapott rengeteg gratuláció is jelez.

„Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem, ősztől már majd lehet” - mondta tavaly tavasszal Monspart Sarolta.

Orbán Viktor is búcsúzott

Isten nyugosztalja a magyar futósport legendáját, a nemzet sportolóját, Monspart Saroltát - írta a miniszterelnök Facebookon.

Objektum doboz

DÍJAI, ELISMERÉSEI


Kétszer kapta meg a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem arany fokozatát
Kiváló Sportoló
Érdemes Sportoló
Fair Play-díjas
Mesteredző (1989)
Köztársasági elnök érdemérem (2003)
A Nemzeti Sportszövetség Életműdíja (2006)
Príma díj (2010)
Az év magyar tájfutója (1971–1977)
MOB Nők sportjáért különdíj (2012)
MOB Fair Play-díj, szabadidősport kategória (2014)
A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2018)
Hegyvidék díszpolgára (2019)
A Nemzet Sportolója (2020)