Sport

 Szigor

Korner

Végre egy világos, egyértelmű döntés. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ügyvezető testülete szerdán bejelentette, nem engedélyezi, sőt szigorúan bünteti a tokiói olimpiai játékokon a politikai, vallási, faji megnyilvánulásokat, „hírveréseket”.

A verseny helyszínein, az olimpia bármelyik területén és az eredményhirdetések alatt tilos a BLM-szimpátia jelképévé vált (egyes sporteseményeken kötelezővé tett) térdelés vagy az ökölbe szorított kezek magasba emelése, egyáltalán minden, ami az Olimpiai Charta 50. paragrafusával ütközik. A szabály megerősítésére azért volt szükség, mert még egyes nemzetközi sportági vezetők – mint például Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit elnöke – is azt feszegették, hogy a sportolóknak joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz és az esélyegyenlőség melletti kiálláshoz.

Csakhogy a NOB kifogta a szelet a vitorlából azzal, hogy a döntést megelőzően 3500 olimpikon véleményét kérte a szabály esetleges lazításával kapcsolatban, s a megkérdezettek hetven százaléka azt mondta, Tokióban a sportra, az eredményességére szeretne figyelni, s nem szeretné, hogy bármilyen politikai akció elvonja a figyelmét. Mi meg fellélegezhetünk: ezt az olimpiát nem mérgezik meg a demonstrációk és az üzenetek.

Kapcsolódó írásaink

Ízelítő

ĀKorner. Hogy hogyan képzelik a japánok a pandémia idején a külföldi szurkolók nélküli olimpiát, és hogyan szeretnék megoldani, hogy mindenki számára legyen közönségatmoszféra?

Célkeresztben

ĀKorner. Nem szeretem a kollektív büntetést. Mert nagyon igazságtalan