Sport

Egyre közelebb Gulyás Michelle Tokióhoz

Az UTE tehetséges versenyzőjének szófiai győzelmével megnőtt az esélye az olimpiai kvótaszerzésre, jelenleg a negyedik a kilencfős listán

Üstökösként robbant a nemzetközi felnőtt élmezőnybe Gulyás Michelle, az UTE húszéves öttusázója. A budapesti nemzetközi fedett pályás viadal megnyerése után a múlt hétvégén világkupa-versenyen is győzött Szófiában, s ezzel nagy lépést tett a tokiói olimpiai felé.

Egyre közelebb Gulyás Michelle Tokióhoz
Gulyás Michelle a szófiai zárószám céljában
Fotó: MÖSZ/Buza Virág

– Számított ilyen sikeres idénykezdésre?

– Fejlődésre igen, az UTE-ben nagyon profi edzői gárda támogat. A felkészülésem remekül sikerült, a hangsúly a víváson és a futáson volt. Már az első szófiai világkupa-versenyen is eredményesen vívtam, viszont a lovaglásban értékes pontokat veszítettem, ennek ellenére tizedik lettem. A második szófiai viadalon már minden tusában sikerült jól teljesítenem, s ezzel megnyertem pályafutásom első világkupa-versenyét.

– Hogyan sikerült vívásban ennyit fejlődnie?

– A BVSC-ben vívok, ahol Andrásfi Tibor a mesterem. Sok tehetséges női párbajtőrözője van a szakosztálynak, így erős ellenfelekkel tudok az edzéseken csörtézni, ami elősegítette, hogy ebben a fontos versenyszámban is utolérjem a felnőtt élmezőnyt.

– Az öttusában kritikus szám a lovaglás. Nem fél ettől a tusától?

– Miért félnék? Ugyan már estem le lóról, sőt emiatt a bokámat is meg kellett műteni. De szeretem a lovas edzéseket és a versenyeket is. Nagyon izgalmas feladat egy kisorsolt, ismeretlen lóval kapcsolatot teremteni, s együtt teljesíteni az akadályokkal nehezített pályát.

– Szófiában közel került Tokió?

– A világranglista alapján kilenc női öttusázó szerezhet olimpiai kvótát, jelenleg a negyedik helyen állok. A rangsorba a májusi székesfehérvári világkupa-döntő és a júniusi egyiptomi világbajnokság eredménye számít még bele. A cél megőrizni a helyezésem, s akkor az egyik nagy álmom teljesülhet.

– Kislányként mi szeretett volna lenni? Gondolom nem nyomozó?

– Sok minden felmerült, de határozott elképzelésem nem volt. Sohasem voltam babázó típus. Először szertornáztam, majd öcsémet követve lettem öttusázó. Novemberben igazoltam az UTE-ba. Ebben a sportágban is a változatosságot kedvelem. Kiskorom óta szerettem a bűnügyi könyveket, sorozatokat, ezért is akartam egy izgalmas, érdekes hivatást választani. Így lettem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, ahol a bűnügyi, bűnüldözési szakot választottam. Szeretem a kihívásokat, és nemcsak a sportban…