Sport

Dőlnek a dominók a brit Daily Mail leleplezése nyomán

Dopping. A Brit Doppingellenes Ügynökség tudtával az élsportolók magukat ellenőriztethették a tiltott szerek kiszűrésében cseppet sem érdekelt laborokban

Nem a legjobbkor jött az Egyesült Királyságban az a sajtóleleplezés, amelyet a Daily Mail indított el, hogy fellebbentse a fátylat egyes élsportolók doppingüzelmei­ről.

Dőlnek a dominók a brit Daily Mail leleplezése nyomán
Helsinki 400 méter gátas Európa-bajnoka, Rhys Williams a célban
Fotó: AFP/Johannes Eisele

Nem friss esetekről van szó, de a versenyzők topatléták, és a gond rendszerszintűnek látszik. A brit olimpiai csapat két olyan tagjáról – a 2012-es gátfutó Európa-bajnok Rhys Williamsről és a középtávfutó Gareth Warburtonről – van szó, akiknek a Brit Doppingellenes Ügynökség (UKAD), mint most kiderült, megengedte, hogy saját maguk végeztessenek doppingellenőrzéseket, s amikor 2014-ben tiltott Dienedione-t találtak a szerveze­tükben, csak rövid idejű eltiltást kaptak, mondván az étrendkiegészítő a ludas, ők ártatlanok. (Az önrevízióban a sportolók a vizelet­min­­táikat egy, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által nem akkreditált, étrendkiegészítőkre szakosodott laborban vizsgáltathatták meg.)

A botrányban az ügynökség igyekszik kisebbíteni a szerepét, csakhogy dőlnek a dominók. Immár a brit kerékpárosok közt is akad olyan meg nem nevezett, aki saját magát ellenőrizhette, mégpedig az UKAD tudtával. Luis Horta, az egyik WADA-labor korábbi vezetője különösen élesen kelt ki az eljárással szemben, amely szerint nem tanácsos az étrendkiegészítők bevizsgálásából pénzt húzó laborokat megbízni doppingvizsgálatokkal, mert épp ezek a kiegészítők rejthetik a tiltott anyagokat.

Az UKAD a szóvivőjén, Edmund Wilsonon keresztül kármentést végez, s azt kérte, mindenki, aki az élsportban bármilyen tiltott szer alkalmazásáról tud, nekik jelentse, ki fogják vizsgálni. A Daily Mail olvasótábora szerint azonban nagy a baj, és nagyon erkölcstelen támogatni, hogy az élsportolók ne hivatalos dopping­laborokban, hanem inkább doppinggyáraknak tűnő cégeknél tesztelhessék magukat.

Kapcsolódó írásaink