Sport

Száz nappal az olimpia rajtja előtt

Tokió 2020. A magyar csapat jelenleg 123 fős, de még többen kvalifikálhatnak az ötkarikás nyári játékokra, a Magyar Olimpiai Bizottság tizenhárom éremben bízik

Száz nappal vagyunk a tokiói olimpiai játékok rajta előtt, és ünnepinek semmiképp se nevezhető a helyzet. Az egy évvel halasztott nyári ötkarikás játékok külföldi nézősereg nélkül, szigorú egészségügyi óvintézkedések közepette és a japán lakosság nagy részének nemtetszése mellett zajlanak majd.

Száz nappal az olimpia rajtja előtt
Fáklyás futó az olimpiai lánggal a fegyelmezetten kiürült Oszakában
Fotó: AFP/Makoto Kondo

Miközben Japánban fegyelmezetten haladnak előre az olimpiai fáklyás váltófutás tagjai, és friss latolgatásnak ad teret, hogy valóban az új sztár, Matsujama Hideki – aki a múlt héten első japánként megnyerte a The Masters profi golfversenyt – lesz-e az, aki a tokiói olimpiai stadionban meggyújtja a hatalmas olimpiai fáklyát, a világ sportolói azzal vannak elfoglalva, hol és hogyan tudnának a lehető legjobban és Covid-mentesen felkészülni az olimpiára. Mától kezdve erre pontosan száz napjuk maradt. Persze akadnak, akik a megcsúszott, újratervezett versenynaptárak hátralévő kvalifikációs versenyeit lesik. Még többen is kiharcolhatják a szereplés jogát…

Magyarországot jelen állás szerint 123 sportoló képviselheti Tokióban. A klasszikus csapatsportágak közül női és férfi vízilabdában és női kézilabdában garantált a magyar részvétel, de megugorhat a létszám azzal, ha 3x3-as kosárlabdázásban a férfi és a női csapat kivívja a részvétel jogát.

Mindazonáltal az biztos, hogy hagyományos kosárlabdázásban, labdarúgásban, röp- és strandröplabdában nem lesznek ott a mieink, ahogyan a gyeplabda, softball, rögbi és baseball is nélkülünk zajlik. Viszont nagy küldöttséget állítanak ki úszóink. Ebben a sportágban, az olimpiai A szint teljesítése esetén, egy országból számonként legfeljebb két úszó nevezhető, s ez fejtörést okoz a szövetségi kapitány Sós Csabának. Friss hír, hogy április 24-én a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és a világbajnok világcsúcstartó Milák Kristóf is Tenerifére utazik, hogy húsz napig ott készüljön a budapesti Európa-bajnokságra és az olimpiára.

Milákkal tart két edzőtársa, Biczó Bence és Márton Richárd és az edzője, Selmeci Attila. Ugyancsak ezt a melegégövi edzőtábort választotta négy válogatott úszó, Nyirádi Réka, Kós Hubert, Zombori Gábor és Veres Laura. A helyszínt Hosszú Katinka ismeri a legjobban, aki idén már készült itt edzőjével, egyben párjával, Gelencsér Mátéval.

Az olimpiai programba be-, illetve visszakerült öt sportág közül egyedül karatéban látszik némi esély, és még ott lehetünk BMX-ben, pályakerékpárban, golfban, műugrásban, szinkronúszásban és szlalom kajak-kenuban is.

A Magyar Olimpiai Bizottság tizenhárom magyar érmet prognosztizál a 2021. július 23-án kezdődő nyári játékokra.

Kapcsolódó írásaink