Sport

Célkeresztben

Korner

Nem szeretem a kollektív büntetést. Mert nagyon igazságtalan.

Ráadásul azt üzeni, a hatalom meg se próbálja kideríteni az igazságot, feltárni a tényeket, helyette mindenki – aki részes egy adott kellemetlen, problémás helyzet kialakulásában – bűnhődjön. Egyformán. Ez történt a közelmúltban Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövőnkkel, aki nem mellesleg Fair play-díjas.

A hazai szövetség egyaránt három-három hónapra megvonta Pekler Zoltán, Péni István és az ő Gerevich-ösztöndíját, amiért Pekler és Péni a márciusi, Új-Delhiben rendezett világkupa férfi csapatversenyének döntője előtt két perccel kijelentették, nem hajlandóak Sidivel együtt szerepelni.

Az indoklásuk szerint azért, mert Sidi fegyvere szabálytalan. A nemzetközi szervezők ezen a „feljelentésen” kissé meglepődtek, azon melegében megvizsgálták a puskát, s megállapították: nem szabálytalan! No, de addigra már elúszott a finálé. És kitört a nemzetközi botrány. Itthon pedig a szövetség döntött, ahogy döntött. Csakhogy Sidi arra az elhatározásra jutott, megálljt mond a rágalomhadjáratra, és tisztára mossa a nevét.

Ő ugyanis nem csalt. S szokatlan módon levelet írt a sportújságíróknak. Udvarias, okos levelet. Még arra is volt figyelme, hogy az őt elítélő szövetségi elnököt méltassa, s bizakodjon a téves információkon nyugvó gyanúsítás visszavonásában. És nem azért, mert Tokió előtt nem használnak a fegyelmi ügyek. Hanem, mert az egész magyar sportra árnyék vetült.

Kapcsolódó írásaink

Pongyolaság

ĀKorner. Bosszantó, hogy az utóbbi hetekben rendszeresen komoly hibák jelennek meg „az ország legolvasottabb műsorújságjában”.

Sportállampolgárság

ĀKorner. Összeszorult szívvel hallgattuk a magyar úszóbajnokságon a szerb–magyar állampolgár Szilágyi Csaba nyilatkozatát az M4 Sporton az 50 méteres mellúszás döntője után, amely szerint ez volt az utolsó magyar bajnoki aranyérme