Sport

Mesterterv: minden negyedik székre ülhet majd néző

 Bilbao kezét a baszk törvények kötik, Róma és Dublin pedig jelenleg nem tudja szavatolni a nézők beengedését az Európa-bajnokság mérkőzéseinek lelátóira

Visszalépő városok nincsenek, de Dublin és Róma is jelezte: jelenleg nem tudja garantálni, amit az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szeretne, hogy mindenképp legyenek nézők az idén nyárra halasztott kontinensviadalon.

Mesterterv: minden negyedik székre ülhet majd néző
Glasgow-ban 2019 őszén az Eb-selejtezőn még így nézett ki a belga tábor
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A nemzetközi koronavírus-helyzet napról napra változik, az oltások előrehaladásával egyre inkább várható, hogy ha bizonyos szigorításokkal is, de a június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában rendezendő labdarúgótorna mérkőzéseit nézők jelenlétében játsszák majd. Az UEFA április 7-i határidőt szabott a házigazdáknak, hogy benyújtsák rendezési elképzeléseiket, és ezt mind a tizenkét város – köztük Budapest is – megtette.

Martin Kallen, az európai szövetség tornaigazgatója azonban nem árulta el, az egyes helyszínek mennyi nézővel számolnak. Jól is van ez így, hiszen a házigazdáknak április 28-ig van még lehetőségük módosítani a koncepciójukon, ha az országukon belüli pandémiás helyzet ezt indokolja. „Nagy különbségek vannak a tekintetben, hogy az egyes rendezők mennyire akarják kihasználni a stadionkapacitásukat” – mindössze ennyit árult el Kallen.

A házigazdák közül az ír szövetség volt az első, amelyik kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy Dublin nem tud minimális nézőszámot szavatolni, azaz nem garantálja a szurkolók jelenlétét a stadionjában, ahol három negyeddöntőt és egy nyolcaddöntőt rendeznének. De ez még változhat, ha a járvány terjedése is úgy akarja. És hiába kapott zöld jelzést a kormányától az olasz szövetség, a genovai tudományos központ végső szava az volt Rómával kapcsolatban, hogy az UEFA által kért garancia pillanatnyilag nem adható meg.

A spanyol szövetség a jelenlegi baszk törvényekre hivatkozott, amelyek szerint Bilbaóban nem lehetnek nézők. Nagy a nyomás a szervezőkön, mert Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke pár napja kerek perec kijelentette: nem akarnak zárt kapus meccseket, amelyik város nem engedi be a szurkolók legalább egy részét, az eleshet a rendezéstől. (A helyszínekről a végső döntés várhatóan az UEFA április 20-i
kongresszusán születik meg.)

A skótok megértve az üzenetet azt közölték, a glasgow-i Hampden Parkban minimum negyedház lesz, a hollandok hasonló ígéretet tettek Amszterdammal kapcsolatban, és a németek sem számolnak München kiesésével. A román kormánydöntés is az, hogy lesznek nézők a bukaresti meccseken. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Novák Eduárd ifjúsági és sportminisztert idézte: „Szeretnénk az EURO 2020 házigazdái maradni, hogy élvezhessük ezt a különleges sporteseményt, amelynek társszervezői lehetünk. Ennek feltétele, hogy vállaljuk annak a felelősségét, hogy a nézők egy bizonyos százalékban visszatérhessenek a lelátókra.”

Hazánk azon az állásponton van – erről Sipos Jenő, a szövetség szóvivője beszélt tegnap az MTI-nek –, hogy a budapesti meccsekre beengedi a beoltottakat, és mivel május végére minden regisztrált kaphat oltást, a Puskás Stadion akár telt házas is lehet, feltéve, ha a járványügyi helyzet megengedi a magyarok csoportmeccsein a portugálok és franciák ellen, továbbá a Franciaország–Portugália-mérkőzésen és a nyolcaddöntőben.

Kapcsolódó írásaink