Sport

Megfosztották olimpiai bronzérmétől a magasugró Szvetlana Skolinát

Az orosz magasugró Szvetlana Skolinát doppingvétség miatt megfosztotta a 2012-ben, Londonban szerzett olimpiai bronzérmétől a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Megfosztották olimpiai bronzérmétől a magasugró Szvetlana Skolinát
Szvetlana Skolina orosz magasugró
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

A CAS szerdai ítélete szerint Skolina eltiltását négy évről két év kilenc hónapra csökkentették, de a 2012. július 16. és 2014. december 31. között elért összes eredményét megsemmisítették. A londoni olimpiai döntőt július 27-én rendezték.

A döntés egyben azt is jelenti, hogy a bronzérmet a 2017-ben olimpiai bajnokként, háromszoros Európa-bajnokként és kétszeres világbajnoki ezüstérmesként visszavonult spanyol Ruth Beitia kapta.

A CAS négy visszavonult orosz atlétát is eltiltással büntetett doppingvétség miatt. Andrej Szilnovot, a magasugrás 2008-as, valamint Natalja Antyuhot, a 400 méteres gátfutás 2012-es olimpiai bajnokát egyaránt négy évre tiltották el, de az ötkarikás aranyérmeiket megtarthatják. A mintája újraelemzésekor tiltott szteroidhasználattal fennakadt Szilnov 2019 júniusáig az Orosz Atlétikai Szövetség alelnöke volt. Az 1500 méteres síkfutás 2006-os fedett pályás világbajnoki ezüstérmese, Jelena Szoboljeva nyolc, a 2013-as vb-n ötödik helyezett kalapácsvető, Okszana Kondratyjeva pedig négy évre szóló eltiltást kapott, holott mindannyian elmúltak 35 évesek, és már visszavonultak az élsporttól. Az ugyancsak visszavonult magasugró, Ivan Uhov eltiltását négy évről két év kilenc hónapra csökkentették. Neki korábban vissza kellett adnia a 2012-ben szerzett olimpiai aranyérmét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom