Sport

A sikersportág csendje azt jelenti: minden rendben van

A válogatottak egészségesen érkeztek haza a külföldi edzőtáborokból, áprilisban itthon készülnek a szegedi, május közepi világkupára

A legtöbb érmet ugyan a kajak-kenusok nyerhetik a magyar csapatból a tokiói olimpián, de róluk esik a legkevesebb szó. Most is csendesen készülnek a több számban is izgalmasnak ígérkező májusi válogatókra.

A sikersportág csendje azt jelenti: minden rendben van
Kozák Danuta ötszörös olimpiai aranyérmesként utazik Tokióba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sikersportágunk főszereplői legtöbbször akkor kerülnek reflektorfénybe, ha tucatnyi érmet nyernek a világversenyeken, vagy doppingolnak. A jelenlegi csend azt jelezheti, hogy minden rendben van, s ezt Hüttner Csaba szövetségi kapitány is megerősítette: „A válogatottak Dél-Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában vettek részt meleg égövi edzőtáborozáson. Úgy választottuk ki a helyszíneket, hogy a járvány ellenére biztonságban tudjanak edzeni. Szerencsére mindenki egészségesen érkezett haza, s ebben a hónapban már itthon folytatják a felkészülést a májusi, szegedi olimpiai pótkvalifikációra és a világkupaversenyre.”

A magyar válogatott a megszerezhető 18 olimpiai kvótából 13-at a 2019-es világbajnokságon begyűjtött, tehát még ötért küzdhet a május 12-ei és 13-ai európai kvalifikáción.  A férfi kajakosok és női kenusok egy-egy, a férfi kenusok három részvételért versengenek.

Az utóbbiak vannak a legnehezebb helyzetben, mert még egyetlen kvótát sem szereztek. „Hazai pályán ugyan megvan az esély, hogy  öttel bővülhessen az olimpiai csapatunk, de minden indulási helyért nagy küzdelem várható. Biztató, hogy az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenukettős a tavalyi világkupán ezüstérmes lett, s habár felkészülésüket ősszel vírusos megbetegedés akadályozta, harcban lehetnek a kvótáért.”

A tokiói lesz az első olyan olimpia, amelyen kajak-kenuban egyes és páros számokban egy nemzetből ketten is indulhatnak. Ez a magyarok éremesélyeit növelheti, viszont megnehezítheti a válogatást és az indulási lista összeállítását.

„Az új szabály számunkra a női kajak számokban lehet előnyös, habár férfi kajakosok is élhetnek ezzel az új lehetőséggel – magyarázta a kapitány. – Mivel az olimpiai program nem változik, így nagyon körültekintően kell kiválasztani, hogy egy-egy versenyzőnk hány számban induljon. A cél, hogy az egyik ne menjen a másik rovására. De mivel több országnak is van egy-egy számban két erős versenyzője, így még nehezebb lesz bejutni a döntőkbe.”

Mivel a hazai élmezőny nem csupán erős, hanem több számban széles is, így nagy csaták várhatóak a tokiói indulásért. A kapitány a csapat kijelölésekor a hazai válogatóversenyek mellett figyelembe veszi a május 14-én kezdődő szegedi világkupaverseny és a június elejei duisburgi Európa-bajnokság eredményeit is. Így az olimpiai csapattagoknak majdnem két hónapjuk lesz a felkészülésre, mivel a kajak-kenu-versenyek augusztus 2-án kezdődnek Tokióban.

A felnőtt válogatott idei programja

– Május 4–6.: olimpiai válogató (női kajak, férfi K-1 1000 méter tájékoztató), Szeged.
– Május 5–6.: pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged.
– Május 12–16.: Európai pótkvalifikációs verseny és világkupa, Szeged.
– Május 28–30.: olimpiai válogató, Szeged.
– Június 3–6. Európa-bajnokság, Duisburg.
– Augusztus  2–7. olimpiai kajak-kenu-regatta, Tokió.
– Augusztus 20–22.: magyar bajnokság, Szeged.
– Szeptember 15–19.: világbajnokság, Koppenhága.

Kapcsolódó írásaink

Már 121 magyar szerzett olimpiai kvótát

ĀTokió 2020. A legnagyobb küldöttséget az úszók adják, de a kiutazók pontos listáját a jelenleg zajló bajnokság és a májusi kontinensviadal eredményei befolyásolják

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom