Sport

A Schumacher-klán új évadja

Húsz évvel ezelőtt a német testvérpáré volt az egyes és a kettes rajtkocka, ilyet azóta sem látott a világ

Borítékolható, hogy sűrűn emlegetjük idén a Schumacher-klánt. Nem elsősorban azért, mert látnánk, hogy végre javulásnak indul a legendás Michael fizikai állapota a tragikus síbalesetét követő nyolcadik évben, hanem mert idén megdőlhet a legkomolyabb rekordja, ráadásul a királykategóriában először versenyez a fia, Mick.

A Schumacher-klán új évadja
2001-es emlék: Michael és Ralf Schumacher
Fotó: AFP/Patrick Hertzog

Húsvétvasárnap az orosz RT News írt cikket annak kapcsán, hogy a közösségi médiát ellepték a megemlékezések a Schumacher fivérek – Michael és Ralf – húsz évvel ezelőtti hőstettével kapcsolatban. Ekkor, 2001. április 1-jén történt meg először, hogy egy testvérpár a rajtrácsok első sorából vágott neki egy Forma–1-es futamnak. Michael akkor már javában a Ferrari istállóban versenyzett, míg Ralf a Williams pilótája volt.

Az ifjabb Schumacher nem volt rossz versenyző, nyert Grand Prix-futamot is, de mindig készséggel elismerte, neves bátyja és a közös menedzser (Willi Weber) nélkül a Forma–3-ból sosem jutott volna fel a legnagyobbak közé. „Őszintén szólva valóban megnyíltak az ajtók előttem – mondta Ralf a múltról, hozzátéve, azért a pályán az ő kezében volt a verseny­autó kormánya. – A fiam, David jobb versenyző lehet nálam, lazább és nyitottabb, mint én voltam” – fűzte hozzá a Forma–3-ban versenyző gyermekéről. A cikkben szólt a sajtó és a versenyzők kapcsolatáról is, egykor ugyanis valósággal zsarolták őt, hogy információt adjon a testvéréről, s keveseket érdekelt, hogy ő is valaki.

Szerinte a sportágban ma már profi a média kiszolgálása, a Forma–1 jogtulajdonosai nem bízzák a véletlenre a hírcserét, az interjúkat leszervezik, s a pilótákat nem lehet úton-útfélen zavarni. (Újságíróként hadd jegyezzem meg: őszintébb volt, amikor még nem kellett sajtófőnökök és stábtagok hadán keresztülvergődni ahhoz, hogy a versenyző szállodájában leülhess tíz percre beszélgetni a sztárral.) Ralf szívesen beszélt Mickről, hogy milyen tehetségesen mutatkozott be a nagyok közt Bahreinben (a 16. lett a Haas színeiben), de úgy látszik megfogadta, a testvéréről nem mond egyetlen szót sem.

Pedig jó lenne tudni, hogyan áll a rehabilitációja.

Kapcsolódó írásaink