Sport

Nagyon széles a szakadék a hazai és európai szint között

Levizsgázott a magyar utánpótlás válogatott az U21-es Eb-n

Nulla ponttal, mínusz kilences gólkülönbséggel a magyar válogatott utolsó lett csoportjában a holland, a német és a román csapat mögött a labdarúgó U21-es Európa-bajnokságon.

Negyedszázada harcolta ki az utánpótlás csapatunk az Európa-bajnokoki szereplést, 1996-ban a negyeddöntőig jutott. Azóta tizenkétszer próbálkozott sikertelenül, legutóbb 2019-ben a hatcsapatos selejtezős csoportjában együttesünk a negyedik lett. Idén viszont a társrendező jogán indulhatott a 16 csapatos tornán, amelyen sajnos kiderült, hogy nem üti meg ezt a szintet. Igaz, ebben az is jelentősen közrejátszott, hogy betegség és sérülés miatt Gera Zoltán szövetségi edző nyolc játékosra nem számíthatott.

A magyar válogatott mérlege: simán kikapott 3–0-ra a német csapattól, majd emberhátrányban játszva 2–1-re románoktól, végül kiütéses vereséget (6–1) szenvedett a hollandoktól.

„Fiatal még a csapatunk, tapasztalatszerzésnek jó volt ez a három mérkőzés, de láthattuk, milyen messze van tőlünk a nemzetközi szint, és milyen sok területen fejlődnünk kell még” – nyilatkozta önkritikusan Bolla Bendegúz, a magyar válogatott csapatkapitánya. Valóban jelentős a szakadék a hazai és a európai élvonal között, pedig az elmúlt években az utánpótlás-nevelést az MLSZ kiemelten kezelte, az állam pedig kiemelten támogatta. A román fiatalok megmutatták, hogy a futballnagyhatalmak csapataival is fel lehet venni a versenyt: döntetlent játszottak a hollandokkal és a németekkel is, csak rosszabb gólkülönbségük miatt nem jutottak tovább.

Gera Zoltán próbálta megvédeni a csapatát: „Nem szabad most ezeket a fiúkat bántani a súlyos vereség miatt, mert rájuk fog épülni a következő U21-es keret.” Tegyük hozzá, sajnos…

Az A csoport végeredménye: 1. Hollandia 5 (8–3-as gólkülönbség), 2. Németország 5 (4–1), 3. Románia 5 (3–2), 4. Magyarország 0.

Kapcsolódó írásaink