Sport

Visszaadhatjuk a pofont azoknak, akiktől kaptuk

A magyar labdarúgó-válogatott négy kulcsjátékosát is kénytelen ma nélkülözni

A magyar labdarúgó-válogatott ma este Andorrában zárja márciusi világbajnoki selejtezőit. Marco Rossi nem számíthat négy legértékesebb játékosára, Gulácsi Péterre, Willi Orbánra, Sallai Rolandra és Szoboszlai Dominikra.

A világfutball Covid-korszakának követői nyilván azonnal rávágják: volt már ilyen, a Puskás Arénában a márciusi selejtezőkön eddig szárnyaló törököket is e négyes nélkül vertük meg novemberben, de kétségtelen, hogy egyik válogatottnak sem tesz jót, ha a legértékesebb játékosait nélkülöznie kell.

Magam azt, hogy alapesetben vissza kell engedni a játékosokat a külföldi klubokhoz, a FIFA és a legfontosabb futballklubok között régóta húzódó vitában a világszervezet vereségének gondolom, tehetetlen helyzetbe hozva ezzel a nemzeti szövetségeket. Érinthetne egy ilyen döntés közvetlenül a továbbjutásról döntő meccset is, és alighanem nekünk is csak akkor nem okoz majd ez keserű szájízt, ha nyerni tud a válogatott Andorrában.

A várható kezdő tizenegy: Dibusz – Botka, Lang, Szalai Attila – Nego (Lovrencsics), Kleinheisler, Nagy Ádám, Kalmár, Hangya – Szalai Ádám, Varga Kevin (Nikolics). Marco Rossi és maguk a játékosok is tisztában vannak azzal, hogy nem lesz egyszerű a meccs, függetlenül attól, hogy az andorrai válogatott játékereje nyilvánvalóan szerényebb a magyarénál, és hogy végre elmondhatjuk: a mi játékosaink játszanak tekintélyesebb klubokban, a mieink piaci értéke a nagyobb.

Az andorraiak különösen otthon, műfüves, a lehető legkisebbre felvonalazott pályájukon képesek tisztes helytállásra. Az elmúlt időszakban csak sokkoló vereségbe szaladtak bele az Estadi Nacionalban, a lettektől 5–0-ra kikaptak októberben. Ezt leszámítva 2019 nyara óta viszont egyetlen hazai meccsükön sem kaptak kettőnél több gólt. Ugyanakkor a magyar válogatott elleni, számukra (is) óriási szenzációt jelentő, 2017. júniusi 1–0 óta 34 mérkőzést játszottak, ezekből mindössze kettőt nyertek meg, Moldova és (idegenben!) Liechtenstein ellen, egyaránt 1–0-ra. Kilenc döntetlent jegyeztek, történetük napos napjait 2018-ban élték meg, sorozatban öt mérkőzésen is veretlenek maradtak.

Viszonylag tapasztalt a csapatuk. A lengyelek ellen vasárnap játszott gárda átlagéletkora 27,7 év volt, a válogatottsági számokat tekintve is 41,125-ös átlag jön ki. Pedig a kapus, a 19 éves Iker Álvarez debütált, Christian García a második, Albert Alavedra és a csereként beálló Luigi San Nicolas az ötödik meccsét játszotta, de a többiek mind húsz feletti válogatottsági számmal rendelkeznek, ami azt jelenti, legalább két-három éve rendszeresen játszanak a nemzeti tizenegyükben. Az ifjú kapusé egyébként a legtekintélyesebb klub, a válogatott mérkőzések miatti szünet előtti utolsó bajnokin, a Cádiz ellen a Villarreal kispadján ülhetett, életében először került a meccskönyvbe a spanyol élvonalban.

 Érdemes még kiemelni a legjobb védőt, Marc Valest, akinél 2020-ban csak egy hátvédtársa játszott többet a norvég élvonalban, a Sanderfjord csapatában. A 2010 óta a kapitányi posztot ellátó Jesús Luis Álvarez, azaz Koldo az eddigi két márciusi vb-selejtezőjükön csak két játékost, Marc Valest és Moisés San Nicolást játszatott 180 percen át. A magyarok elleni (majdnem) négy éve győztes csapat kezdő tizenegyéből kilencen pályára léptek múlt csütörtökön, az albánok elleni, legutóbbi hazai meccsen. Csak az immár 41 éves Ildefons Lima és a 35 éves Ludovic Clemente hiányzik majd.

Azoknak adhatjuk vissza a pofont, akiktől kaptuk.

Világbajnoki selejtező. I csoport. Andorra–Magyarország, 20.45 (M4). A csoport további mérkőzései: Anglia–Lengyelország, San Marino–Albánia. Lapzártáig véget ért keddi vb-selejtezők. A csoport: Azerbajdzsán–Szerbia 1–2, H csoport: Ciprus–Szlovénia 1–0.
 

Az ír kapitány szerint júniusban egymással játszunk

Az ír válogatott, amely tegnap este a vb-rendező Katar ellen játszott lapzártánk után véget érő felkészülési mérkőzést Debrecenben, júniusban megmérkőzik a magyar csapattal is. Az Irish Examiner értesülése szerint a nyári Európa-bajnokságról lemaradó írek, már a szeptemberi vb-selejtezőkre készülve, kilenc napon át Spanyolországban edzőtáboroznak majd júniusban. Ez idő alatt megmérkőznek a magyar és az andorrai válogatottal is. A meccsek egyelőre nem szerepelnek a FAI, az Ír labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján a következő találkozók listáján. (AD)

Kapcsolódó írásaink