Sport

Rossi: Szoboszlaival több nyílvessző lenne a tárban

 A magyar válogatott a Robert Lewandowski köré épített lengyel csapat ellen kezdi meg a világbajnoki selejtezőt

Még előttünk a nyári nagy torna, az Európa-bajnokság, de ma este megkezdi a magyar labdarúgó-válogatott a szereplését a világbajnoki selejtezőkben is. Az ellenfél Lengyelország a Puskás Arénában.

Rossi: Szoboszlaival több nyílvessző lenne a tárban
Labdából sem volt hiány a magyar válogatott edzésén Telkiben
Fotó: MH/Purger Tamás

Emlékeink szerint legutóbb az 1972-es Európa-bajnokság előtt volt hasonló a helyzet, akkor a románok elleni negyeddöntő közben, majd a belgiumi négyes döntő előtt is játszott vb-selejtezőt Illovszky Rudolf csapata. Akkor a máltaiak elleni, rutinfeladatnak számító meccsel (3-0) kezdődött a sor, most a jóval erősebb lengyel válogatott vár a mieinkre. Marco Rossi együttese az utóbbi évek egyik legjobb félévét produkálta ősszel, nyolc mérkőzésből 5–2–1-es mérleget ért el, kijutott az Eb-re, s feljutott
a Nemzetek Ligája A-osztályába.

Az elmúlt fél évtizedben kétszer fordult elő tétmérkőzésen, hogy a világ legjobb játékosa is ellenfelünk soraiban volt: amikor Cristiano Ronaldóval álltak fel a portugálok (2017), s amikor Luka Modriccsal a horvátok (2019). Utóbbi szép emlék: a magyar válogatott emlékezetes győzelmet aratott a vb-ezüstérmesek ellen a Groupama Arénában.

A lengyelek most a decemberben a FIFA-gálán a világ legjobbjának választott Robert Lewandowski köré építik a csapatukat, de nyilvánvalóan nem ő az egyetlen sztár.

A keret becsült piaci értéke 282,3 millió euró, a magyaré 61 millió, Szoboszlai Dominik nélkül, aki sérülése után elkezdhette az edzéseket. A lengyeleknél nem lesz olyan hiányzó, aki olyan kulcsember lenne, mint nálunk a 20 éves középpályás, de szerdán eldőlt, hogy Mateusz Klichnek nem tarthatott a csapattal, koronavírusos fertőzés miatt.

A fenti körülményekre tekintettel is a magyar szövetségi kapitány így reflektált a helyzetre: „Szoboszlai Dominik nagyon fontos a csapatunk számára, mivel a legreményteljesebb jövő előtt áll. Sajnálom, hogy ágyéksérülése miatt most nem lehet velünk, mert vele több nyílvessző lenne a tárban. Nem könnyű őt pótolni, de tavaly ősszel nyolc mérkőzésünkből négyszer nélküle is helytálltunk.”

Utalt arra is a kapitány, hogy minden eshetőségre felkészült a stáb taktikailag: „Nem vagyok Nostradamus, hogy kitaláljam,
a rivális új edzője, Paulo Sousa milyen elképzelésekkel küldi pályára a csapatát, de felkészültünk arra, hogy három vagy négy védővel állnak ki. A tervünk megvan, a kérdés az, hogy meg tudjuk-e valósítani.” A magyar kapitánynak egyébként ez lesz a harmadik mérkőzése a korábbi Videoton-edző ellen: „Remélem, Paulo Sousa elleni harmadik mérkőzésen is sikerül meglepetést okozni, és csapatommal megőrzöm ellene a veretlenséget. Az előző egymás elleni mérkőzéseken is papíron erősebb ellenféllel szemben irányítottam a csapatomat, bízom ezen sorozat folytatásában.”

Vb-selejtezők, I csoport: Magyarország–Lengyelország (M4 Sport), Andorra–Albánia, Anglia–San Marino, mind 20.45

Kapcsolódó írásaink