Sport

Csak a világcsúcsa volt Milák Kristóf ellenfele

Legyőzte Kapás Boglárka Hosszú Katinkát kétszáz pillangón – megerősítette helyét a hátúszó Burián Katalin a tokiói olimpiai csapatban

Milák Kristóf gondoskodott arról, hogy a magyar bajnokságról a külföldi média is beszámoljon, mert minden idők második, a világ idei legjobb eredménnyel lett első 200 méter pillangón a Duna Arénában.

Csak a világcsúcsa volt  Milák Kristóf ellenfele
A célba érkezés után még mosolyogni is tudott Milák Kristóf, aki fél óra alatt két aranyérmet nyert a Duna Arénában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lehangoló is lehetne a szurkolók nélküli, zárt kapus országos bajnokság, azonban legjobb úszóink több számban is kiváló eredménnyel vagy éles küzdelemmel tették emlékezetessé az első döntős délelőttöt. A 200 pillangón világbajnok és világcsúcstartó  Milák Kristóf már az előfutamban elért 1:52.50 perces eredményével jelezte, hogy már kiheverte a koronavírusos megbetegedést.

Majd az egyéni csúccsal megnyert 50 m gyorsúszással bizonyította, hogy jó formában van. S ezt harminc perc múlva a 200 m pillangó döntőjében tovább erősítette: minden idők  második legjobb eredményével (1:51.40) nyert, ennél csak a saját 2019-es világrekordja jobb, s felülmúlta az amerikai Michael Phelps 1:51.51-es rekordját, amelyet még cápadresszben úszott 2008-ban Pekingben.

S mindezt Selmeci Attila tanítványa úgy érte el, hogy csak az óra volt az ellenfele a döntőben, s 150 méterig a világrekord részidejénél jobb volt az eredménye.

„Azért a vége kicsit csípett. Ezért az utolsó ötven elég rosszul sikerült. Ezt tudjuk be a relatív edzetlenségnek – nyilatkozta Milák. – Az viszont örömmel tölt el, hogy ez az idő visszaigazolja mindazt, amit eddig csináltunk. Elkezdtem nagyon komolyan rámenni a reggeli úszásokra, ez volt az első, amit teljes erőmből csináltam, és azért látszik, hogy a dolog működik. Azt gondolom, az olimpián ennél csak jobb lehet ez, mert az igazán komoly felkészülés még ezután következik. Mert a betegség miatt csak január óta edzem megint fullon. Sikerült kikúrálni mindent, kipihentem magam teljesen, végre látom a célt, érzem a motivációt, így könnyű bárminek nekifeküdni.” Milák mögött Kenderesi Tamás ért másodikként célba, ezzel kivívhatja az olimpiai indulást ebben a számban.

A női 200 pillangón a világbajnok Kapás Boglárka (2:07.24 perc) győzött, megelőzve a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát (2:08.45 perc), aki több mint négy másodperccel maradt el legjobbjától. „A célom az volt, hogy az első száz legyen gyorsabb, kerüljek közelebb a világ élvonalához, hogy ne másfél testhossz hátrányban kelljen nekivágnom a második száznak. Az előfutamban sikerült 1:01.2-vel fordulnom, emiatt hihetetlen boldog vagyok, mert még soha nem volt 1:02-nél jobb első száz korábban”- mondta a Kapás, aki másodszor védte meg a címét ebben a számban.

A női száz háton az előfutamban olimpiai A szintet elérő Bu­rián Katalin biztosan lett első Szilágyi Gerda előtt, a férfiak döntőjét Bohus Richárd nyerte. Száz mellen Szilágyi Csaba és Sebestyén Dalma győzött,  Késely Ajna megvédte címét 800 gyorson, míg Gyurta Gergely 1500-on  kilenc másodperces előnnyel győzött.