Sport

Az olimpiára készülő Késely Ajnának a mennyiség mellett már a minőség is fontos a Duna Arénában

Országos úszóbajnokság


Ma kezdődik a 123. országos úszóbajnokság, amelyet először rendeznek a Duna Arénában. Mivel a tokiói olimpián – az amerikai tévénézőknek kedvezve – rendhagyó módon délelőtt rendezik a döntőket, ezért a bajnokságot is így bonyolítják le.

Az olimpiára készülő Késely Ajnának a mennyiség mellett már a minőség is fontos a Duna Arénában
Gyorsúszásban Késely Ajna itthon verhetetlen
Fotó: MH/Purger Tamás

Bizonyára nem fog unatkozni a négy számban is címvédőként rajtoló Késely Ajna, aki kérdésünkre elmondta, hogy az öt gyorsúszó szám mellett 200 m pillangón, 400 vegyesen és váltószámokban is indulhat. „A mennyiség mellett a minőség is számít már – mondta a Kőbánya SC 19 éves versenyzője. – A felkészülésem jól sikerült, s remélem ezt az eredmények is bizonyítják majd. Engem a délelőtti döntőzés nem zavar, mert a hagyományos rendszerben is jól kellett úsznom az előfutamokban. Meg aztán, minket úszókat nem kérdezett meg a NOB, így mit tehetünk, alkalmazkodnunk kell.”

Ezt teszi Cseh László is, aki éppen húsz éve nyerte 100 m háton első aranyérmét nagymedencés felnőtt bajnokságon, s azóta 110 elsőséget szerzett, amivel hazai csúcstartó. A 35 éves világbajnokot januárban vakbélgyulladás miatt megoperálták, ezért két hétig nem edzhetett.

Elmondása szerint jól van, a formájáról azonban nem akart nyilatkozni, majd az eredményei beszélnek erről.
Az ötödik olimpiájára készülő Cseh három számban ért el eddig A szintet, de mivel 100 és 200 pillangón nagy a hazai konkurencia, ezért ismét a 200 vegyes lehet a fő száma, amelyben kilenc éve nyert olimpián bronzérmet Londonban. Eddig 28 úszónk teljesítette az olimpiai A szintet, amelyet a bajnokságon is meg lehet úszni.

Kapcsolódó írásaink