Sport

Megdupláznák a tokiói indulók számát

A döntősök szereznek olimpiai kvótát az európai kvalifikációs budapesti versenyen

Ma kezdődik az európai olimpiai kvalifikációs verseny a BOK Csarnokban, ahol a birkózók három fogásnem hat-hat súlycsoportjában küzdenek a 36 tokiói kvótáért.

A zárt kapus viadalon legjobb birkózóinknak nagyon hiányzik majd a szurkolók biztatása, mert csak a döntőbe jutó versenyzők szereznek olimpiai kvótát. Elsőként a szabadfogásúak lépnek szőnyegre, akik közül eddig csak az orosz származású Muszukajev Iszmail (65 kg) vívta ki vb-bronzérmével az indulást.

Dvorák László szövetségi kapitány szerint a legnagyobb eséllyel Ligeti Dániel (125 kg) indulhat a selejtezőn, aki a harmadik olimpiai részvételért küzd. Mellette Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg) és Korcsog Milán (97 kg) száll majd harcba a tokiói indulási helyért.

A nőknél a vb-győztes Sastin Marianna (62 kg) már biztos olimpiai szereplő. Ritter Árpád szövetségi kapitány reméli, hogy a négyfős budapesti csapatából az Eb-győztes Barka Emese (57 kg) és az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76 kg) beverekedi magát a tokiói utazók közé. Nehéz dolguk lesz, mert a 2019-es vb-n mindkét súlycsoportban világ- és Európa-bajnokok maradtak le a kvótáról, így most ott lesznek a mezőnyben.

Eddig a legjobban a kötöttfogásúak állnak: a Lőrincz testvérek, a világbajnok Tamás és a vb-második Viktor már Tokióra készül, hozzájuk csatlakozna Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg) és Varga Ádám (130 kg). Sike András kapitány szerint bármelyiküknek sikerülhet a kvótaszerzés, a kérdés csak az, hogy ki tud élni az esélyével szombaton.

A legnehezebb helyzetben Korpási van, aki kilenc éve nem fogyott hetven kiló alá. A 71 kilósok mezőnyében világbajnok birkózó azért vállalta a fogyást, hogy először kijusson a nyári játékokra. „Bálint fogyása rendben megy, jó állapotban van ő is” – mondta bizakodva Sike.

A századik születésnapját ünneplő Magyar Birkózószövetség vezetői­nek és tagjainak szép ajándék lenne, ha a jelenlegi négy kvóta megduplázódna.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom