Sport

Krizsán Xénia receptje: fájdalom ellen Eb-bronzérem

Atlétika. Kisebb csoda, hogy a többpróbázók szűk hazai keretéből ketten is a nemzetközi élmezőnybe kerültek

Kisebb sérülése ellenére remekül szerepelt Krizsán Xénia a Torunban rendezett fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon: Szabó Dezső tanítványa egyéni csúccsal bronzérmes lett. Az MTK atlétája egyhetes pihenő után folytatja a felkészülést a tokiói olimpiára.

– Milyen érzés volt újra nemzetközi versenyen indulni?

– Már nagyon vártam ezt, mert utoljára a 2018-as Európa-bajnokságon versenyeztem nemzetközi mezőnyben. Két éve sérülés miatt a világbajnokságon nem indulhattam, tavaly pedig a járvány miatt elmaradtak a nemzetközi viadalok.

– Milyenek voltak a körülmények a lengyelországi Torunban?

– Felemásak. A járvány miatt a csapatokat több hotelben helyezték el. A mi szállásunkról és ellátásunkról mindent elmond, hogy egy kétcsillagos hotelben laktunk. Ezért irigykedve láttuk riválisaink bejegyzéseit, amiből kiderült, mennyivel jobb a szállásuk, étkezésük. A pálya és a rendezés viszont jó volt. Szerencsére megengedték, hogy a versenyzők szurkoljanak társaiknak, így nem kellett egész nap a hotelben lennünk, mert máshová nem mehettünk.

– Gátfutásban, súlylökésben és összetettben is egyéni csúcsot ért el. Elégedett?

– Nem teljesen… Távolban ugyanis elsőre úgy ugrottam 610 centit, hogy húsz centire voltam a gerendától, a harmadik nagy ugrásomnál viszont egy centivel beléptem. Ezzel értékes pontokat veszítettem. De nagyon örültem, hogy a befejező 800 méteren nyertem, és meg tudtam őrizni a harmadik helyet.

– Pedig magasugrásban majdnem feladta?

– Egy hónapja az országos bajnokságon megsérült a bal lábam, amelyről elugrom. Ezért azóta magasugró edzéseket elővigyázatosságból nem végeztem. A bemelegítés második ugrásánál fájdalmat éreztem, de az edzőm, Szabó Dezső megnyugtatott, hogy folytathatom, csak próbáljak meg minden magasságon elsőre átjutni. Ez majdnem sikerült, egy javítással, hat ugrással jutottam el 177 centiig. A megnyert bronzérem pedig feledtette a fájdalmakat.

– Minek köszönheti, hogy fedett pályán csúcsformába került?

– Külföldi edzőtáborba nem mehettünk, de a győri és székesfehérvári felkészülés eredményes volt. És a bajnokságig sérülés se akadályozott.

– Mennyire segíti, hogy végre van hazai rivális, Nemes Rita, aki hatodik lett az Eb-n?

– Mindkettőnk számára nagy húzóerő és jelentős segítség, hogy együtt edzünk. Rita a DVTK atlétája, de felköltözött Pestre, és így közösen készülünk. Csak a versenyeken vagyunk riválisok, az edzéseken egymást biztatjuk.

– A többpróbázók hazai mezőnye nagyon szűk. Megdöbbenve láttam, hogy a tavalyi bajnokságon a tizennégy fős mezőnyben csak két ifjúsági volt.

– Sajnos kevés fiatal vállalja az ösz-szetett felkészülést, pedig az nagyon változatos. Remélem az eredményeimmel népszerűsítem a többpróbát, és a szakágunk alapja kiszélesedik.

– Olimpiai kvótásként hogyan készül Tokióra?

– Egyhetes pihenő után terveztünk egy öthetes dél-afrikai edzőtábort, de a járvány miatt bizonytalan az utazásunk. Májusban hétpróbaversenyen indulok Götzisben, utána már csak egyéni számokban versenyzek. A cél, hogy Tokióban is egyéni csúcsot érjek el, és ha sérülés nem jön közbe, ez sikerülhet.

Kapcsolódó írásaink