Sport

Csődhelyzetben vette vissza a klub irányítását

Joan Laporta szerint Lionel Messi szereti a Barcelonát, ezért nyáron maradhat

A szavazatok 58 százalékával fölényes győzelmet aratott Joan Laporta az FC Barcelona elnökválasztásán, riválisa Victor Font a 29,99, Toni Freixa 8,58 százalékát kapta az ötvenkétezer voksnak.

Csődhelyzetben vette vissza  a klub irányítását
Joan Laporta az első csatát megnyerte, a neheze azonban ezután jön
Fotó: AFP/Lluis Gene

A győztes Joan Laporta nincs irigylésre méltó helyzetben, mert egy eladósodott, anyagilag és erkölcsileg is csődben lévő klubnak lett újra a vezetője. A Barcelona bruttó adóssága legutóbb több mint egymilliárd euró volt, tavaly a játékosokkal sikerült egyezségre jutni a fizetésük csökkentését illetően, ugyanakkor decemberben a klubnak halasztania kellett a futballisták bérének átutalását. Elődjét, az októberben lemondott Josep Maria Bartomeut hűtlen kezeléssel és korrupcióval vádolják, egy hete elő is állította a katalán rendőrség, amely a Nou Camp stadionban is házkutatást tartott.

„Nehéz kihívás előtt állunk, sokat kell tenni azért, hogy a Barca újra eredményes és gazdaságilag fenntartható legyen. Remek család vagyunk, s ha együttműködünk, akkor legyőzzük a nehézségeket. Ami segíthet, hogy jobban szeretjük a klubot, mint valaha. Éljen a Barca és éljen Katalónia!” – mondta megválasztása után az 58 éves régi-új elnök, aki a katalán függetlenség híve.

Laporta a beszédében külön kitért Messire, akinek a szerződése kevesebb mint négy hónap múlva lejár: „Örömmel láttam, hogy a világ legjobb futballistája, Messi eljött szavazni a fiával. Ez bizonyíték arra, hogy Leo szereti a Barcát. Ha meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját, akkor marad.” Erre ebben a szezonban kevés az esély, mert a nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén a Paris Saint-Germain 4–1-re nyert a Barcelona vendégeként. „Elmegyünk Párizsba, hogy bemutassunk egy nagy feltámadást” – jelentette ki Laporta, akinek mostani megválasztása után a szerdán 21 órakor sorra kerülő BL-mérkőzés lesz az első meccse elnökként.

Amikor 2003 és 2010 között vezette a klubot, a Barcelona kétszer nyerte meg
a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságban pedig négy alkalommal hódította el a trófeát. Ez utóbbira még van remény, mert a gyengébb szezonkezdés után az együttes Ronald Koeman vezetőedző irányításával a legutóbbi 16 bajnokijából 13-at megnyert, s három pont a hátránya a listavezető, s egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Atlético Madriddal szemben, sőt a Király Kupa döntőjébe is bejutott, ahol a Bilbao lesz az ellenfele.

Spanyol lapértesülés szerint Laporta már munkához is látott, a Bayern Münchentől a nyáron távozó David Alaba leigazolásáról tárgyalt, ami nem lesz könnyű, mert a Real Madrid és a PSG is szeretné megszerezni a hátvédet.

Kapcsolódó írásaink