Sport

Marchisiót vonzza a politika

A torinói Juventus korábbi hétszeres bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes olasz középpályása egy másik pályán szeretne sikeres lenni

Klasszis exfutballista kerülhet októberben Torinó városának élére. Claudio Marchisio a Partito Democratico egyik polgármesterjelöltje a városban.

Marchisiót vonzza a politika
Claudio Marchisio példamutató pályafutás után keres új kihívást magának
Fotó: AFP/NurPhoto/Loris Roselli

„A politika komoly dolog” – tweetelte Marchisio, a közösségi médián keresztül is tudatva az érdeklődőkkel, hogy eltökélt abban, hogy visszavonulása után másfél évvel egy másik „pályán” játsszon tovább. „Elsőként mondanék igent, amennyiben rám lenne szükség Piemontban és Torinóban” – mondta a torinói lap, a La Stampa hasábjain. Arról is beszélt, hogy kedveli a politikát, és szívesen beszél róla akár a barátaival egy vacsoránál, akár otthon, családi körben.

Claudio Marchisio 35 éves, 2009 és 2017 között 55 mérkőzést játszott a Squadra Azzurrában, amellyel legnagyobb sikere a 2012-es Eb-ezüstérem volt. Torino szülötte, a Juve nevelése, egészen 2018-ig egyetlen, az Empolinál töltött idényét leszámítva az Öreg Hölgy szolgálatában állt. Hét bajnoki címet nyert a Juventusszal. Pályafutását Szentpéterváron, a Zenitben zárta le.

A balközép első számú pártjának számító Partito Democratico jelöltje fontosnak tartotta korábban is hallatni a hangját a társadalmi igazságosság mellett és a rasszizmus ellen.

Az olasz futball történetében nem példátlan, hogy egy korábbi játékos később politikai pályára lépjen. A legutóbbi két példa légiósokhoz, az AC Milan korábbi játékosaihoz köthető, George Weah Libéria államelnöke, Kaha Kaladze pedig hazájában, Georgiában (Grúziában) miniszterelnök-helyettesként és energiaügyi miniszterként is tevékenykedett, 2017 óta Tbiliszi főpolgármestere.

Az olasz futball szereplői közül a több mint negyedszázadon át tulajdonosként az AC Milan élén álló Silvio Berlusconi három időszakban is volt az ország miniszterelnöke. A korábbi játékosok közül 1969 aranylabdása, Gianni Rivera a legnagyobb név, országgyűlési és euró­pai parlamenti képviselő is volt.

Berlusconi első nagy Milanjának vezére, Franco Baresi a jobbközép jelöltje volt Milánóban a helyhatósági választásokon. 1982 világbajnoka, Marco Tardelli 2014-ben a Partito Democratico színeiben indult az EP-választáson, de játékosként szerzett vitathatatlan népszerűsége nem volt elé a madátumszerzéshez. A Tűnek, Spillónak becézett Alessandro Altobelli – szintén 1982 világbajnoka volt – a jobbközép támogatásával a bresciai önkormányzat sportügyi tanácsadója volt a kilencvenes években. Indult EP-választáson Paolo Rossi is, míg Antonio Cabrini Lazio tartomány sportügyeinek vezetésére kandidált.

Kapcsolódó írásaink

Steven Gerrarddal újra nagy lett a Rangers

ĀTíz évvel legutóbbi elsősége után megállíthatatlanul robog a protestánsok csapata a bajnoki cím felé, egyetlen tétmérkőzését veszítette csak el eddig az idényben