Sport

Steven Gerrarddal újra nagy lett a Rangers

Tíz évvel legutóbbi elsősége után megállíthatatlanul robog a protestánsok csapata a bajnoki cím felé, egyetlen tétmérkőzését veszítette csak el eddig az idényben

Az európai futball világában általában a legerősebb öt bajnokságra vetül a legnagyobb fény, pedig – ahogyan fogalmazni szoktak – van élet azokon kívül is. Érdemes figyelni a Rangers FC nagy visszatérésére. Nem túlzás: manapság Steven Gerrardé Európa legjobb mérleggel rendelkező csapata.

Steven Gerrarddal újra nagy lett a Rangers
Borna Barisic lába lendül, s ott a negyedik gól a Royal Antwerp elleni ligameccsen
Fotó: AFP/Russell Cheyne

A nemzetközi labdarúgást felületesen követők is jól tudják, egy-egy rövidebb szakaszt leszámítva – ilyen volt a nyolcvanas évek eleje, amelyben Alex Ferguson Aberdeenje trióvá bővítette a nagy duót – az elmúlt bő száz évben a Celtic és a Rangers vetélkedése határozta meg a skót futballt. A bajnokságot a kék-fehérek, akiknek hívei tradicio­nálisan a protestánsok, 54-szer, a katolikusokhoz kötődő zöld-fehérek pedig 51-szer nyerték meg. Az eddigi 124 bajnoki cím 85 százaléka lett az övék, az örökranglistán harmadik Aberdeennek négy bajnoki elsősége van. Harminchat éve senki sem tudta megtörni kettejük uralmát, ám úgy, hogy közben a Rangers csődbe ment!

A 2011-es bajnoki cím után tarthatatlanná vált a klub anyagi helyzete. Egy évvel később tönkrement. A protestánsok hamarosan 150 éves (1873-ban alapított) csapata, amely története során bajnoki címei mellett 33-szoros skót FA-kupa-győztes és 27-szeres a skót Ligakupa-győztes, a nemzetközi porondon 1972-ben KEK-győztes volt, elveszítette a hitelezőkkel vívott harcát.

A válság még az előző, bajnoki címmel zárt 2010–2011-es idényben csúcsosodott ki, ám a következő szezont parádésan kezdő, november elejéig a Celtic előtt tizenöt pontos előnyre szert tevő „kékek” még küzdöttek az árral. A Rangers aztán 2012 második hónapjában csődeljárást kért maga ellen adótartozásai miatt, emiatt tízpontos büntetést is kapott. Az idényzárás után pedig megkezdődött a felszámolási eljárás, a stadionját például mindössze 5,5 millió fontért vásárolta meg Charles Green.

A legnagyobb érvágást az jelentette hogy az egyesület – a rivális klubok szavazása alapján! – a negyedik osztályba került. A csapat a történetében először indult alacsonyabb osztályban 2012 őszén. Bár a játékoskeret alaposan kicserélődött, azért túl jó volt a negyedik osztályba. Azt háromnegyed évvel később nagy fölénnyel megnyerte, s elindult felfelé. A vetélytárs nélkül maradt Celtic közben tarolt a hazai sorozatokban, a nagy rivális kizárása óta a három legfontosabb sorozatban, 2012 tavaszával kezdve, tizennyolc trófeát szerzett, minden idényt bajnokként zárt.

A Rangers ugyan – rendkívüli szurkolótáborának is köszönhetően – 2016-ban visszajutott az élvonalba, de azóta sem tudott sem ott, sem a skót kupasorozatokban diadalmaskodni.

Nagyon úgy fest: a mostani idényig. Az egykori liverpooli legenda, a 2018 júniusa óta a csapatot irányító Steven Gerrard legénysége, bármilyen hihetetlen is, csupán egyetlen vereséget szenvedett tétmérkőzésen a mostani szezonban. Azt is a legkisebb presztízsű sorozatban, a skót Ligakupában, a St. Mirren ellen. A skót FA-kupába majd négy hét múlva kapcsolódik be, ezért érdekesebb a másik két, mondhatni „fő” sorozat.

Az ottani Premiership, amelyben 31 forduló után 27 győzelemmel és négy döntetlennel áll, 18 ponttal a címvédő Celtic előtt. Biztosan az élen zárja majd a háromfordulós úgynevezett alapszakaszt (33 forduló), de nehéz elképzelni, hogy elbukja a hajrát a további tíz fordulóból álló rájátszásban. Az Európa-ligában, miután három selejtezőkört is teljesített, tizenegy mérkőzésen van túl, a csoportban kétszer döntetlenre játszott a Benficával, egyébként minden meccsét megnyerte. Következő ellenfele az előttünk álló két hétben a prágai Slavia lesz.

Kapcsolódó írásaink