Sport

Liu Shaoang bátyja nyomában haladna

Három, a sportágban nagy nemzet versenyzői nélkül rendezik meg a dordrechti világbajnokságot

A legjobb világbajnokságunk vitathatatlanul a 2016-os volt. Akkor a magyar csapatnak az arany- és ezüstérem mellé két bronz is jutott a Liu testvérek jóvoltából. De a többi év se volt gyenge, az elmúlt öt évben a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázóink a sportág elitjéhez tartoztak. Az idei kontinensviadalon azonban csupán egy ezüst volt a termés. Nagy kérdés, mit hoz a ma kezdődő vb.

Liu Shaoang bátyja nyomában haladna
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ünnepel a 2019-es dordrechti Eb-n Fotó:
Fotó: AFP/Vincent Jannink

Dordrechtben ötödször rendeznek rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságot. A hollandok legutóbb 2017-ben voltak házigazdák, s erről szép emlékeink vannak: Liu Shaoang 1000 méteren másodikként ért célba, s ugyancsak ezüstérmes lett a női váltónk, míg a férfiak megcsípték a bronzot. Vagyis szeretjük ezt a helyszínt. Viszont az előjelek – legalábbis a január végi Európa-bajnokság miatt – nem éppen biztatók.

Még jó, hogy a válogatott trénere és menedzsere, Bánhidi Ákos mindenkit megnyugtatott, fizikálisan sokat javultak a magyar versenyzők. Persze volt is honnét feljönni: a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókat szokatlanul meggyötörte a koronavírus. A keret döntő többsége elkapta a fertőzést, akadt, aki többször is, és akkor még nem beszéltünk az edzési lehetőségek beszűküléséről. Az elmaradt világkupa versenyek miatt pedig nehéz volt kiélezni a formát. No de, most eljött az igazság pillanata.

„A kontinensviadal óta nem volt probléma, így erős hónapot zártunk. A helyzet persze nem olyan, mintha semmi sem történt volna” – mondta az MTI-nek Bánhidi. Az megnyugtató, hogy a holland szervezés kiváló, a jég minősége kedvez a technikás magyaroknak, de szépséghiba, hogy a pandémia miatt a sportági nagyhatalmak közül távol maradtak a kínaiak, a japánok és a dél-koreaiak. Ezzel kapcsolatban a szakvezető azt mondta, megmérkőznek azzal, aki jelen van, de az olimpiai és Európa-bajnok magyar férfi váltó képes behúzni az aranyat a legjobbak ellen is.

Egyéniben Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, illetve Jászapáti Petra és Kónya Zsófia képviseli a magyar színeket. A fiatalabbik Liu fivér, Shaoang szerint itt az ideje, hogy legyen egy világbajnoki címe is, míg bátyja, a magyarok egyetlen egyéni világbajnoka, Liu Shaolin Sándor Dordrechtet állomásnak tartja, a fő célja a 2022-es pekingi téli olimpia. Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, vasárnap az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntőt és a staféták fináléit rendezik.

Kapcsolódó írásaink