Sport

Az amerikai Katie Ledecky újra versenyezni kezdett

Saját magán végzi a dopping- és a koronavírusteszteket

A londoni olimpián 15 évesen győztes amerikai gyorsúszó, Katie Ledecky Rióból négy aranyérmet vitt haza, s Tokióból sem szeretne üres kézzel távozni. De a járvány alaposan átírta a felkészülését.

Az amerikai Katie Ledecky újra versenyezni kezdett
Gyorsúszásban Ledecky a favorit 200-tól 1500 m-ig
Fotó: AFP/Maddie Meyer

Nem utazott külföldre, szinte nem is versenyzett tavaly a most 24 éves amerikai úszónő, aki azt követően, hogy San Antonióban visszatért a rajtkőre, egy online interjúban azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, nincs hiányérzete. Katie Ledecky 1500 méteres gyorsúszásban, az új olimpiai számban, biztató idővel (15 perc 42.92 mp) nyert. Boldogan mondta, mivel ő elsősorban edzeni szeret, nem gondolja, hogy lemaradt volna bármiről is a pandémia miatt.

Az igaz, hogy az első hetekben, amikor egy esztendeje a Stanford Egyetem bezárta az uszodáit, kis gondban volt. Minél hamarabb szeretett volna találni egy medencét, amiben teljesítheti a napi penzumait, de miután ezt meglelte, mindennel megbékélt. A halasztott olimpiával, az online tanulással (így legalább nem kellett kihagynia az évet Tokió miatt), és azzal is, hogy a családja Marylandban élő tag­jait nem ölelheti magához. Legutóbb 2019 karácsonyán járt otthon.

A közelgő olimpiával kapcsolatban az foglalkoztatja leginkább, vajon milyenek lesznek az egészségügyi követelmények, az ellenőrzések, és hogyan garantálják a játékok tisztaságát. Ő mindenesetre csatlakozott azokhoz az amerikai sportolókhoz, akik a doppingellenőrzések leállása idején magukat tesztelik, s a mintáikat rendszeresen beküldik a doppinglaborba.

Kapcsolódó írásaink