Sport

Újabb mérföldkő Ronaldo mögött

A portugál szupersztár hatszázadik ligamérkőzését játszotta, sorozatban tizenkettedik idényében jutott legalább húsz bajnoki gólig

Hatvan percen át nem tűnt úgy, de végül a Juventus simán, 3–0-ra megverte a szerény képességű Speziát a labdarúgó Serie A 24. fordulójának nyitómérkőzésén. Bár csak a hajrában lőtt gólt, a mérkőzés mégis Cristiano Ronaldo „mérföldköveiről” marad emlékezetes.

Újabb mérföldkő Ronaldo mögött
Tanítani való mozdulat, hibátlan testtartás, így született Ronaldo gólja a Spezia ellen
Fotó: AFP/Isabella Bonotto

A portugál csillag pályafutása 600. felnőtt bajnoki mérkőzését játszotta, ezekből kettőt 18 évesen, a Sporting CP második csapatában, alacsonyabb osztályban, amiből persze az is következik, hogy még két bajnoki, és megint ünnepelhet: a 600. élvonalbeli bajnoki meccsét.

A Sporting CP-vel (2002-2003) 25 találkozót játszott a portugál első ligában, a Manchester Uniteddel (2003–2009) 196-ot a Premier League-ben, a Real Madriddal (2009–2018) 292-t a La Ligában, és immár harmadik idényét tölti a Juvéval a Serie A-ban, ez volt a 85. meccse. Szerencsés alkat, de persze sokat is tesz azért, hogy elkerüljék az izomsérülések, eddigi 18 élvonalbeli idénye mindegyikében legalább 25 bajnoki mérkőzésen játszott.

A Spezia ellen jutott el idénybeli huszadik bajnoki góljáig, ezzel vezeti az olasz góllövőlistát Romelu Lukaku és Zlatan Ibrahimovic előtt, de ennél is fontosabb, hogy CR7 az egyetlen futballista, aki a legerősebb öt európai ligában az elmúlt 12 évben mindig eljutott a húszgólos határig. (Nem nehéz kitalálni: Lio-nel Messi lehet a következő, sőt, a maga szériá-ja egy idénnyel hamarabb indul, így ő már tizenhárom szezonnál jár majd sorozatban, ha lő még egyet a La Ligában.)

Még egy nagy sorozat folytatódott: a Premier League éllovasa, a Manchester City sorozatban a 21. tétmérkőzését is megnyerte. Az európai csúcsfutballban két ennél jobb sorozat akadt csak az elmúlt években. A Real Madridé (22, 2014-ben) és a Bayern Münchené (23, 2020-ban).

Miután a magyar válogatott a nyári Európa-bajnokságon a portugálokkal is játszik majd, érdekes megemlíteni: Manchester City–Wolverhampton meccsen Premier League-csúcs született azzal, hogy nyolc portugál is szerepelt a kezdő csapatok huszonkét futballistája között. Guardiola egyébként a mostani idényben többet változtatott a kezdő csapatán (79), mint minden más menedzser az angol élvonalban.

Premier League, 27. forduló: Manchester City–Wolverhampton 4–1.
Az élcsoport: 1. Manchester City 65 pont, 2. Manchester United 50 (26), 3. Leicester 49 (26).
 

Serie A, 24. forduló: Torino–Lazio elhalasztva, Juventus–Spezia 3–0.
Az élcsoport: 1. Internazionale 56 pont, 2. AC Milan 52, 3. Juventus 49.
 

Kapcsolódó írásaink