Sport

Beoltatná a résztvevőket Bahrein

Az új idényben kipróbálhatják a sprintversenyeket a futamokon

Felajánlotta a Bahreini Királyság a Forma–1-es mezőny versenyzőinek és csapattagjainak koronavírus elleni beoltását, ezt azonban a versenysorozat vezetése a BBC értesülései szerint elutasította.

Pedig az ötlet hasznosnak tűnik, mert a világjárvány miatt az idény előtti egyetlen hivatalos tesztet március 12–14-én tartják Szahírban, ahol majd a szezon első versenyét is megrendezik március 28-án. Emiatt a Forma–1-ben dolgozók nagy része 21 napig Bahreinben tartózkodik, ennyi idő alatt mindkét oltás beadható lenne.

A szigetország a nemzeti oltási programját kiterjesztette a királyságban sorra kerülő nagyobb rendezvényekre, eseményekre is, ennek nyomán az F1-ben dolgozók számára a Pfizer–BioNTech vakcináját ajánlotta fel.

A BBC beszámolója szerint azonban az F1 irányítói nem akarják, hogy a vb-n dolgozók, a versenyzők, valamint a csapatok tagjai korábban sorra kerüljenek, mint azt az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerének oltási terve előírja.
A Forma–1-ben szereplő tíz csapatból nyolcnak Nagy-Britanniában van a központja.

Ez a magyarázat azért érthetetlen, mert a résztvevőket nem Angliában, hanem Bahreinben oltanák be, ezért senkit sem előznének meg a brit oltási tervhez képest.

Egyre többen támogatják viszont a sprintversenyek bevezetését. Tavaly a járvány miatti egy pályán rendezett két futam hatására született az az ötlet, hogy fordított rajtrácsos sprintversenyekkel tegyék izgalmasabbá a második versenyt. A terv szerint a pénteki második szabadedzés helyett tartanák meg az időmérőt, majd szombaton az eredeti versenytáv harmadát tenné ki egy sprintfutam.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke támogatja az érdekesnek ígérkező újítást, viszont szerinte is pontosan ki kell dolgozni az új verseny szabályzatát. A tervek szerint 2021-ben Montrealban, Monzában és Interlagosban próbálnák ki a sprintversenyeket.

Kapcsolódó írásaink