Sport

A bőség zavara a választáson

A Placar szavazása azt mutatja, hogy továbbra is töretlen a brazilok között Pelé és Garrincha népszerűsége, de Ronaldo megközelíti őket

Dél-Amerika egyik legnépszerűbb sportmagazinja, a brazil Placar 170 szakértő bevonásával összeállította az ötszörös világbajnok futballnemzet álomtizenegyét. A lista újfent megerősíti, milyen gazdag a brazil futballmúlt.

A bőség zavara a választáson
A csapat, amely soha nem játszhatott így együtt. Hátul, balról: Taffarel, Carlos Alberto, Aldair, Bellini, Falcao, Nilton Santos, Zagallo. Elöl: Garrincha, Didi, Ronaldo, Pelé, Romário
Fotó: Placar

A Placar nem először vállalkozott hasonló feladatra, harminc évvel ezelőtt egy másik panel választott, akkor még nem kerültek a legjobbak közé az akkori jelen legjobbjai, az 1994-es és – érthetően – a 2002-es világbajnokok sem. Az akkori tizenegy (Gilmar – Djalma Santos, Carlos Alberto, Domingos da Guia, Nilton Santos – Didi, Gérson, Zizinho – Garrincha, Leonidas, Pelé) tisztelgés volt a brazilok első három világbajnok válogatottja, valamint az első ötven év csillagai előtt.

A mostani névsor sokkal modernebb, a legjobb tizenegyből négyen is a kilencvenes évek és a következő évtized csillagai. Közülük csak egy nem nyert világbajnoki aranyérmet: Paulo Roberto Falcao, akinek bekerülése az álomtizenegybe a legnagyobb meglepetés.

Az viszont senkit sem lepett meg, hogy a háromszoros világbajnok futballkirály, Pelé kapta a legtöbb voksot, esetében leginkább azt lenne érdekes tudni, miért hagyták le öten a maguk listájáról. Továbbra is töretlen a második legtöbb szavazatot kapó Mané Garrincha népszerűsége, és felfért még a képzeletbeli dobogóra a Fenomén, azaz Ronaldo is.

A három csapat harminchárom futballistája közé pazar játékosok kerültek, de néhány név még így is nagyon hiányzik. Elsősorban Jairzinhóé, aki az 1970-es világbajnokság minden brazil meccsén szerzett gólt, érthetetlen, hogy egyedül ő nem fért be a „mexikói” – Jairzinho, Gérson, Tostao, Pelé, Rivellino – ötösből.

Az első csapat: Taffarel (85 szavazat) – Carlos Alberto (104), Aldair (88), Bellini (72), Nilton Santos (99) – Falcao (80), Didi (84), Pelé (165) – Garrincha (132), Ronaldo (130), Romário (97). Szövetségi kapitány: Zagallo (94).

A második csapat: Gilmar (65 szavazat) – Cafu (29), Mauro (53), Domingos da Guia (31), Roberto Carlos (53) – Gérson (59), Zico (74), Rivaldo (17) – Ronaldinho Gaúcho (29), Sócrates (19) Rivellino (56). Szövetségi kapitány: Tele Santana (54).

A harmadik csapat: Dida (7 szavazat) – Djalma Santos (23), Oscar (20), Luís Pereira (24), Junior (19) – Zito (15), Dunga (7), Clodoaldo (11) – Zizinho (7), Tostao (13), Leonidas da Silva (6). Szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira (8).

Kapcsolódó írásaink