Sport

Nem dől hátra az olimpiai kvótás Demeter Bence

A budapesti viadallal indul a nemzetközi versenyidény

Egy év járvány miatti kényszerszünet után rendeznek újra nemzetközi öttusaversenyt, a ma kezdődő budapesti viadalon 18 ország versenyzője indul. Az idénynyitó előtt a Volán Fehérvár öttusázójával, Demeter Bencével beszélgettünk.

– Mikor versenyzett legutóbb nemzetközi viadalon?

– Már nagyon régen, a 2019-es budapesti világbajnokságon. Tavaly a vírus miatti szünet alatt nem álltam le, megpróbáltam a szinten tartást. Viszont az októberi országos bajnokság előtt koronavírusos lettem, ezért nem indulhattam. Egy hónapja már rendeztek egy fedett pályás felmérő versenyt Pesten, amit megnyertem.

– Miért nem vett részt február elején a válogatott meleg égövi edzőtáborán, a Kanári-szigeteken?

– A kellemesebb, melegebb időjárás ugyan vonzó volt, de a súlyos európai járvány miatt nem akartam kockáztatni, hogy karanténba kerüljek. És itthon, Fehérvárott is jók az edzési lehetőségek. Ráadásul lehetőségem van Pesten részt venni a válogatott vívók edzésein. Az elmúlt egy évben ugyanis hangsúlyosabban foglalkoztam a vívással, amely kulcsszám az öttusában.

– A 2019-es Európa-bajnokságon már olimpiai kvótát szerzett. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan készülhet Tokióra?

– A hazai élmezőnyből Marosi Ádám, Kardos Bence és Kasza Róbert is esélyes a kvótaszerzésre, de egy országból csak két versenyző indulhat az olimpián. Így nem dőlhetek hátra… Ha kettőnél több magyar kvótás lesz, akkor az előre meghatározott válogatási elvek szerint dől el, hogy kik utazhatnak Tokióba. A válogatásba beszámítanak a világkupaversenyeken és a világbajnokságon elért eredmények.

– Hogyan tervezi, milyen útvonalon juthat el az olimpiára?

– A mostani fedett pályás verseny még csak újabb felmérő lesz számomra, a március végi Budapesti világkupaverseny viszont már fontos állomás. Ha a járványhelyzet nem szól közbe, akkor indulok a szófiai vk-viadalon, és ha megrendezik, az egyiptomi világbajnokságon is. De a csúcsformát Tokióban szeretném elérni. A riói játékokon a középmezőnyben végeztem, a második olimpiámon szeretnék az élmezőnybe kerülni.

Kapcsolódó írásaink