Sport

Turistának nem megy Márton Anita Tokióba

A világbajnok dobó a nevelőegyesületének, az SZVSE-nek lett a szakosztályvezetője, békéscsabai klubjának nem volt kifogása a társadalmi megbízatás ellen

Látszólag meglepő hír: Márton Anita, a Kopp Békéscsabai AC versenyzője lett a Szegedi Vasutas SE atlétikai szakosztályának vezetője. Az olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok súlylökőnek január 31-én született kislánya, Luca, de megpróbál felkészülni a tokiói olimpiára.

Turistának nem megy Márton Anita Tokióba
Nem ő lenne az első atlétanő, aki szülés után tér vissza a rekortánra. Az olimpiáig még belefér egy alapozás
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

– Hogy van a háromhetes Luca?

– Nagyon jól. Nyugodt kisbaba, eszik, alszik. Éjszaka is alszik négy-öt órát, így hagy minket pihenni. Nemrég jöttünk meg a sétából, kihasználtuk a tavaszias időt. A jó levegőn is nagyot aludt.

– És az anyukája hogy van?

– Köszönöm jól. Luca császármetszéssel született. Már kezdem visszanyerni az erőmet.

– Meglepően aktív, hiszen a napokban lett az SZVSE szakosztályvezetője. Békéscsabai egyesülete mit szólt ehhez?

– Én az SZVSE atlétája voltam, Szegeden élek, és itt is edzek. Csak anyagi okok miatt igazoltam Békéscsabára. Amikor Antal Andor, aki 1976 óta volt szakosztályvezető, lemondott, és felkértek, hogy legyek az utódja, egyeztettem erről a klubommal. Mivel ez társadalmi megbízatás, s a felkészülésemet nem akadályozza, hozzájárultak, hogy elfogadjam a felkérést. Úgy gondolom, két évtizedes versenyzői múlttal, nemzetközi tapasztalatokkal segíthetek a nevelőegyesületemnek.

– Meglepődve olvastam, hogy nem mondott le az olimpiai indulásról.

– Mivel teljesítettem az olimpiai szintet, így ez nem lehet akadálya a részvételnek. Itthon már elkezdtem tornázni, ha a szülés utáni hathetes kontrollnál minden rendben lesz, akkor fokozatosan elkezdem az edzéseket is. Edzőmmel, Eperjesi Lászlóval úgy tervezzük, hogy áprilisban alapoznék, majd három hónapom lenne a formába hozásra.

– Mennyi esély  van rá, hogy a szülés után fél évvel olimpián versenyezzen?

– Turistának nem megyek Tokióba. Csak akkor vállalom az olimpiai indulást, ha júliusig sikerül stabilan tizennyolc métert dobnom, s ha úgy látjuk, esélyem van a tizenkettes döntőre. Ehhez erőt ad, hogy az  atlétikai szövetség és az olimpiai bizottság vezetése is támogat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom