Sport

Nagy akarásnak nyögés a vége

Két duplázás a záró műlesiklásban

Cortina d’Ampezzóban a női és férfi műlesiklással ért véget az idei alpesisí-világbajnokság. Az aranyérem-duplázás többeknek sikerült, de a legnagyobb esélyesek hadilábon álltak a szerencsével.

Az év kiemelt versenye nem indult jól. Három napon át a rossz idő lehetetlenné tette a számok megrendezését a buborékban tartott olasz síterepen, de ezt köve­tően minden rendben volt. Ami a záró szlalomot illeti, a nőknél a zsinórban négyszeres világbajnok amerikai Mikaela Shiffrin az első futamban csupán negyedikként ért célba, s ezzel megnehezítette a címvédést.

A 62 kapus pályán az első futamot az osztrák Katharina Liensberger nyerte (holtversenyben aranyérmes volt párhuzamos óriás-műlesiklásban) az összetett világkupa-pontversenyt vezető szlovák Petra Vlhova előtt, a harmadik a svájci Wendy Holdener lett, míg a menők közül a svájci Gisin és az olasz Brignone nem ért célba. A második futamban a legjobbak a futam végén, totál leromlott pályán síztek. Shiffrin eggyel előrébb lépett, az élen a sorrend azonban nem változott. Liensberger második aranyérme meglepetés. A nők közt a legtöbb érmet mégis Shiffrin szerezte (egy-egy arany és ezüst, két bronz), aki valamennyi számában dobogós lett.

A vasárnapi férfi műlesiklást – okulva a női futamból – kivételesen úgy rendezték, hogy a délelőtti siklásban a megszokott erősorrend után a második futamban azok indulhattak, akik a hatvan közé fértek, de úgy, hogy először a top harminc jött le fordított sorrendben. Így kevésbé mélyítették ki a gyengébbek a pályát.

A legnagyobb csalódás a francia Alexis Pinturault érte, aki vezeti az összetett világkupát, ám a vb zárószámában csak holtversenyes hetedik lett. A két futamban csak úgy potyogtak kifelé a sízők. Negyvennégyen nem értek célba az első futamon és további tizennyolcan a másodikban! Az elitből Feller, Schwarz, Zubcic is elszállt. A dobogóra két norvég, a duplázó Sebastian Foss-Solevaag és Henrik Kristoffersen közé meglepetésre az osztrák Ad­rian Pertl ért oda. Kékesi Márton értékes 25. helyet szerzett.

Kapcsolódó írásaink