Sport

Djokovics maradt a trónon

A jelek szerint acélból vannak az idegei Oszaka Naominak, a sportoló ezt bizonyította a melbourne-i döntőben is

A világjárvány ellenére sikeresen megrendezték az idény első tenisz Grad Slam-tornáját Melbourne-ben, ahol a japán Oszaka Naomi másodszor nyert, míg a szerb Novak Djokovics saját rekordját megjavítva kilencedszer győzött.

Djokovics maradt a trónon
Novak Djokovics sorrendben harmadszor győzött. Oszaka Naomi harmadik kiemelt volt, első lett
Fotó: AFP/William West, Paul Crock

A Melbourne Parkban megrendezett tornán öt nap kivételével a szerencsések a helyszínen is láthatták a világ legjobb teniszezőinek mérkőzéseit. A női és a férfi döntőn is majdnem telt ház volt a Rod Laver Arénában, ahol viszont ezúttal a látványos, fordulatos, izgalmas küzdelmek elmaradtak.

Erről a férfi fináléban a pályafutása második GS-dőntőjét játszó Danyiil Medvegyev tehet, aki ugyan azt nyilatkozta, hogy a nyolcszoros bajnok Novak Djokovicson van a nagyobb nyomás, mégis ő maradt el jelentősen a korábbi teljesítményétől, sokat hibázott, s ezzel megkönnyítette a 33 éves világelső győzelmét (7:5, 6:2, 6:2)

„Ez nem az én napom volt. Sajnálom, hogy nem tudtam élvezetessé tenni a döntőt” – ismerte el Medvegyev, aki húsz győztes mérkőzés után szenvedett vereséget az egyik legrövidebb, két óráig sem tartó finálé után. Mindezek ellenére a kilencből kilenc melbourne-i döntőjét megnyerő Djokovics megdicsérte ellenfelét: „Csak idő kérdése, Danyiil, hogy mikor nyersz Grand Slam-trófeát.

Különös egy hónap volt, sérüléssel bajlódtam, s csak kiváló csapatomnak köszönhetem, hogy tudtam játszani. Köszönöm a rendezőknek, hogy a nehézségek ellenére megrendezték a tornát” – nyilatkozta Djokovics, aki pályafutása 18. Grand Slam-trófeája mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott. A GS-elsőségek számában csak az egyaránt 20-nál tartó Nadal és Federer áll előtte.

A női mezőnynek évek óta nincs egyeduralkodója, erre az egyik nagy esélyes a 23 éves Oszaka Naomi, aki 2019 után ismét győzni tudott Melbourne-ben. A vártnál sokkal könnyebben 6:4, 6:3-ra győzte le az amerikai Jennifer Bradyt. A japán teniszező adogatójátéka már-már férfias – 197 kilométeres óránkénti sebességű szervája is volt – s a Grand Slam-torna egyik szakírója szerint acélból vannak az idegei.

Ezt bizonyítja, hogy Szeles Mónika remek szériája óta ő az első női teniszező, aki pályafutása első négy Grand Slam-tornadöntőjét mind megnyerte. „Már nem tartok az elvárástól, az esélyesség nem teher számomra. Sőt ez motivál, hiszen gyerekkoromban mindig arra vágytam, hogy a Rod Laver Arénában játsszam. Sokat jelentett számomra, hogy újra voltak nézők a lelátón, mert New Yorkban zárt kapuk mögött győztem.

Most nem gondolok a jövőre, szeretek a pillanatnak élni, de ha eljön az ideje, biztosan fogok még nagy tornát nyerni” – nyilatkozta Oszaka, aki pályafutása hetedik serlege, a Daphne Akhurst Trófea mellé 2,75 millió ausztrál dollárt kapott, s mától második a világranglistán, megelőzve a román Simona Halepet.

A döntő vesztese, Jennifer Brady sem volt csalódott, hiszen pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el. „Ez volt életem első Grand Slam-döntője, amelyen természetesen ideges voltam. Más érzés volt, mint amire számítottam” – nyilatkozta Brady, aki a világranglistán 11 helyet előrelépve mától a tizenharmadik.

Kapcsolódó írásaink