Sport

Nem csak a húszéveseké a világ!

Az ifjú oroszlánok körmei élesek, de nem egyszerű legyőzni a legnagyobbakat

Tom Brady, Cristiano Ronaldo, Roger Fede­rer, Serena Williams. A közös bennük, hogy a negyedik X tájékán még mindig sportáguk meghatározó egyéniségei. Megváltozott a világ, s bár érzékelhető a fiatalok berobbanása, de az idősebb generáció tartja a lépést.

Nem csak a húszéveseké  a világ!
Hosszú Katinka elmúlt harminc, de fáradhatatlanul készül a tokiói olimpiára
Fotó: AFP/KMSP/Stephane Kempinaire

Az év labdarúgója – újabban a The Best – FIFA-szavazás 1991 óta íródó történelmében most fordul elő először, hogy mindhárom díjazott betöltötte a harmincadik életévét.

A győztes Robert Lewandovski 32 éves, Ronaldo 36, Messi pedig 33. Egy olyan sportágban, amelyben tucatszám tűnnek fel ragyogó játékosok a húsz év alatti korosztályból. Egykor az úszás és a szertorna azok közé a sportágak közé tartozott, ahol nem termett babér másoknak, mint a tinédzsereknek, de ma nincs így. Elég, ha a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát és a világrekord-gyáros Sarah Sjöströmöt említjük, vagy Berki Krisztiánt, aki most, 35 évesen hagyta abba az élsportot.

A tenisz élmezőnye is egyre korosodik, persze az új generáció is élesíti már a körmeit (Cicipasz, Medvegyev, Zverev, Rubljov, ami a férfiakat illeti, vagy Coco Gauff a nőknél, aki tizenöt évesen, minden idők legfiatalabb résztvevőjeként főtáblás volt a wimbledoni Grand Slam-tornán). Roger Federer, a nagy bajnok nem indult ugyan a jelenleg is zajló Australian Openen, de semmi kétség, 39 évesen visszatér még, és sikeres lesz.

Serena Williamsnak pedig jó esélye volt (ez épp tegnap úszott el az elődöntőben), hogy a 24. egyéni Grand Slam-győzelmét ünnepelhesse Melbourne-ben. Harminckilenc évesen!

Megváltozott a világ. A fizikai adottságok mellett felértékelődött a mentális erő, a lelki felkészültség, az energiával való spórolás bölcsessége. Nem arról van szó, hogy ezek a nagy bajnokok nem tudják abbahagyni az élsportot, hanem arról, hogy újra és újra éhesek tudnak lenni a sikerre, a legnagyobb rekordok megdöntésére.

Vajon miért döntött Tom Brady, minden idők egyik legnagyobb amerikaifutball-játékosa úgy, hogy 43 évesen is játékban marad? Mert bármennyi csúcsot döntött, akárhány címet szerzett, még mindig ő az, aki a tampai csapat, a Tampa Bay Buccaneers friss NFL-trófeáját elsőként a magasba emelheti (más kérdés, hogy pár napja épp abból volt baj, hogy túlságosan is önfeledten „labdázott” a győzelmi serleggel).

Az amerikai Tom Brady negyvenhárom évesen is szomjas a sikerre
Az amerikai Tom Brady negyvenhárom évesen is szomjas a sikerre
Fotó: AFP/Getty Images/Mike Ehrmann

Erősen valószínű, hogy a legnagyobbak a sportpályafutásuk során megtanulták, mit bír a testük, mikor kell picit visszafogni a gyeplőt, s ezért, ha meg is sérültek, a regenerálódás idején újraépítették magukat, sőt új dolgokat tanultak. Rafael Nadal például elkezdett egészen másképp adogatni, amikor az edzőjével, Francis Roiggal rájöttek, hogy ez a versenyképesség titka. Fejben, koncentráltságban és lábmunkában mindig is nagyon erős volt, de az adogatásain lehetett csiszolni harminc fölött is. Pedig micsoda bajnok! Még kisbolygó is viseli a nevét.

A Bleacher Report egész csokorra valót gyűjtött a 35 év fölötti top sportolókból, elsősorban amerikai profi kosarasokból, hokisokból, focistákból, baseballjátékosokból. Ha a nevek némelyike Európában nem is mond sokat, szép kis lista. A Wikipedián pedig fenn van egy olyan sorrend, amely sportáganként mutatja a legöregebb aktív sportolók nevét, életkorát. Nancy Liebermann (Lady Magic) ötvenévesen még játszott az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokságban, a teniszező Martina Navratilova 49 évesen hagyta abba a versenyzést.

A golfozókról pedig nem is érdemes beszélni, Jack Nicklaus 65 évesen vonult vissza, a 45 éves Tiger Woods, az egyik legnagyobb játékos jelenleg is aktív, volt élettársa, az alpesisíző olimpiai bajnok Lindsey Vonn 34 éves volt, amikor egy bukást követő térdszalag-szakadásból már nem épült fel eléggé ahhoz, hogy ott folytassa a világversenyeken az éremgyűjtést, ahol korábban.

Az élsport barátjaként a nagy csillagok egyre tovább tartó tündöklését csak üdvözölni lehet. Jó őket látni az arénában, a sportpályákon – mert kiváló sportolók, s mert ők azok, akiktől a következő nemzedék tanulhat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom