Sport

Haaland lehet a jövő Messije

Szinte egyáltalán nem jelentett előnyt a hazai pálya a Bajnokok Ligája mostani kiírásának eddigi nyolcaddöntőiben

Érdekes következtetést vonhatunk le a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős első mérkőzéseinek fele után: minden korábbinál kevesebbet számít, hogy ki a pályaválasztó,  s minden korábbinál több a meglepetés.

Haaland lehet  a jövő Messije
Erő, robbanékonyság. A norvég Haalandot a Sevilla francia védője, Jules Kounde sem tudta tartani
Fotó: AFP/Cristina Quicler

Miután kedden a Liverpool nyert az RB Leipzig ellen Budapesten, valamint a Paris Saint-Germain Barcelonában, egy újabb spanyol csapatot ért otthonában kudarc.

A Sevilla kikapott a Borussia Dortmundtól. Mindez azt jelenti, hogy a nyolcaddöntő első mérkőzésein már három vendégsiker is született, 2016 óta nem volt ilyen sok – nem négy, hanem nyolc meccsből. Mindez magyarázható lenne azzal is, hogy ebben a fázisban az őszi csoportelsők látogatnak a csoportmásodikakhoz, elméletileg erősebb csapatok a gyengébbekhez. Ám ez csak részben igaz, sőt, inkább az fogalmazható meg, hogy – beleértve az FC Porto a Juventus elleni 2–1-es hazai győzelmét is – mind a négy párban az a csapat kapott ki, amelyik az elmúlt hetekben jobb bajnoki formát mutatott, mint a riválisa.

Különösen szembetűnő ez a két spanyolnál, hiszen a Sevilla és a Barcelona is nagyszerű sorozatban van az elmúlt egy hónapot tekintve a La Ligában. A vendéglátók gyengébb szereplése talán kapcsolható ahhoz is, hogy mostanában nem jelent olyan hatalmas előnyt a hazai pálya, hiszen nincsenek hazai szurkolók.

Szerda este a Borussia Dortmund – különösen az első félidő második felében – sokkal jobban játszott, mint az elmúlt hetekben bármikor is a Bundesligában. Utána a nemzetközi sajtó egy része már azt emlegette, hogy a kedd hőse, Kylian Mbappé és a sevillai találkozó legjobbja, a norvég Erling Haaland lehet a jövő Cristiano Ronaldója és Lionel Messije, ők vehetik át a koronát.

Haaland, akit a nyáron nagyon nehéz lesz megtartania az őt az RB Salzburgtól mindössze húszmillió euróért megszerző Borussia Dortmundnak, egészen elképesztő mutatóval rendelkezik a Bajnokok Ligájában: mindössze hét mérkőzés után már tíz gólnál tart, még soha senki nem érte el ilyen gyorsan egy klubban a tízgólos határt. Az ifjú norvég a holland Roy Makaay csúcsát döntötte meg a Sevilla elleni duplájával, a XXI. század elejének holland gólgyárosa tíz mérkőzésen jutott el eddig.

Haaland osztrák klubjában, 2019 emlékezetes őszén hat mérkőzésen nyolc gólig jutott, tévedett aki aztán a klubváltásnál azt gondolta, hogy egy ilyen mutató a Borussia Dortmunddal nem megismételhető egyetlen szezonban. Ám a norvég középcsatár 2020 tavaszán 2/2-es mutatót produkált, a mostani idényben pedig az ötödik meccsén eljutott nyolcig. Pályafutása során tizenhárom BL-mérkőzést játszott eddig, s ezekből csupán kettőn nem szerzett gólt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések. FC Porto–Juventus 2–1, Sevilla FC–Borussia Dotmund 2–3.

Nemzetközi csapatok

A második oszlop azt mutatja, hány hazai játszott a kezdő tizenegyben, a harmadik ugyanezt, a cseréknél. Az utolsó oszlop: hány ország adott játékost a pályára lépettek közé.
* Willi Orbán magyar válogatott, de Németországban született.

Kapcsolódó írásaink