Sport

Rekordra érett játékkal nyert az amerikai Serena Williams

A Melbourne Parkban az esti fő meccsen közel volt a bajnokverés, de Novak Djokovic fejben jobban bírta a negyeddöntőt, mint Alexander Zverev

Közel a sporttörténelmi rekord, az amerikai Serena Williams negyvenedik Grand Slam-elődöntőjére készülhet, és versenyben van a 24. egyéni GS-tornagyőzelméért. A férfiaknál az orosz Aszlan Karacev pedig azzal írta be magát az annalesekbe, hogy GS-debütálóként a selejtezőből már az elődöntőnél tart.

Rekordra érett játékkal nyert az amerikai Serena Williams
Melbourne meglepetésembere: Aszlan Karacev
Fotó: AFP/William West

Ugyan csak négy negyeddöntős teniszmérkőzést rendeztek kedden férfi és női egyesben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, no de milyeneket! Időrendben először a harmadik kiemelt japán Oszaka Naomi rendezte le a tajvani Hszie Szu-vejt (6:2, 6:2), aztán a világranglistán 114. orosz játékos, Aszlan Karacev írt történelmet azzal, hogy a profi érában ő az első férfi, aki a selejtezőből indulva, száz fölötti ranglistahelyezéssel élete első Grand Slam-versenyén a legjobb négy közé jutott.

Ehhez a bolgár Grigor Dimitrovot kellett megvernie, akit a végső győzelemre is esélyesnek tartottak egyes fanatikusok, és aki volt már harmadik is a világranglistán (2017-ben). Ezen a Grand Slam-tornán még szettet se vesztett idáig, de Karacev szenzációsan játszott, és négy szettben nyert (2:6, 6:4, 6:1, 6:2). A tényekhez tartozik, hogy Dimitrov csípőjét vesztes állásnál ápolni kellett, vagyis fizikai oka is volt a vereségének, vagy ha úgy tetszik, Karacev újabb győzelmének.

Ellenfele a világelső szerb Novak Djokovic lesz, aki négy küzdelmes játszmában (6:7, 6:2, 6:4, 7:6) – láthatóan nem sérülten, ahogy azt próbálta elhitetni magáról egy körrel ezelőtt – győzte le Alexander Zverevet. A német jól teniszezett, de Djokovic kíméletlenül megtorolt minden megingást.

A másik női negyeddöntő igazi csemegét hozott. A második kiemelt, volt világelső román Simona Halep játszott a rekordokat hajszoló amerikai Serena Williamsszel. Eddig elég volt Serena extravagáns teniszruhájáról beszélni, és hogy jobban „áll a lábán”, mint valaha, de most – hogy az idei legjobb játékát hozta (6:3, 6:3) – már az a kérdés, sikerül-e neki behúzni nyolcadik melbourne-i és 24.

Grand Slam-győzelmét. Ha így lenne, befogná a hőskorban hasonló sikert elért ausztrál Margaret Courtöt, aki január végén, Ausztrália nemzeti ünnepén megkapta a legmagasabb állami kitüntetést. Serena kiválóan fogadott, s bár 33 ki nem kényszerített hibát ütött, a nyerő labdái messze felülmúlták szokásos önmagát és Halepet is (24–9). Az eldöntőben a két évvel ezelőtti bajnok Oszakával mérkőzik.

Meseszerű, késői ébredés a profi játékosok között

Aszlan Karacev későn érő típus, vagy csak van érzéke a drámai berobbanáshoz. Tény, hogy a 27 éves vlagyikavkazi születésű moszkvai teniszező szerény eredményeket mutatott idáig. Az oszét fiatalember olyasmit vitt véghez, amit a profi érában még senki: első Grand Slamjén, melbourne-i újoncként a selejtezőből a legjobb négy közé jutott.

Aszlannak viharos gyermekkora volt, háromévesen Izraelbe költöztek, majd tizennégy éves korára visszatelepültek egy kicsi városba, Taganrogba. Hét éve szabadkártyával indult az első ATP-tornáján Szentpétervárott, de rögvest kikapott egy honfitárstól. Első tornagyőzelmét 2015-ben aratta, de a nagy ugrást a 2020-tól felkért új edző, a minszki Jahor Jacik hozta.

A koronavírus-járvány okozta leállás idején bemutató tornákon vett részt az Egyesült Államokban. És minden megváltozott. Felverekedte magát a melbourne-i főtáblára, ahol rögtön szembejött az első top tízes, az argentin Diego Schwartzman. Megverte. Akárcsak Félix Auger-Aliassimét és Grigor Dimitrovot.

Kapcsolódó írásaink