Sport

Teljes a Bayern kupagyűjteménye

Még Pep Guardiola is lenyűgözve gratulált egykori klubjának, amely hibátlan mérleggel zártaa meghosszabbított 2020-as futballévét

Miután a Bayern München Benjamin Pavard góljával – a mexikói UANL elleni 1-0-ás győzelemmel – megnyerte a klubvilágbajnoki címet, s ezzel lezárult a bajorok a halasztás miatt kissé meghosszabbított 2020-as éve. A klubtörténet eddigi legsikeresebb esztendeje.

Teljes a Bayern kupagyűjteménye
Lassan hozzászoknak: az elmúlt egy évben mindent megnyert a Bayern München, amit lehetett, Katarban kapott gól nélkül lett klubvilágbajnok
Fotó: AFP/Anadolu Agency

Futballtörténeti léptékkel mérve is kuriózum, hogy egy csapat – az eredeti kiírást tekintve – egy naptári évben hat trófeát, három hazait és három nemzetközit nyerjen. Korábban erre csak a Pep Guardiola által irányított, Messivel, Iniestával, Xavival a fénykorát élő Barcelona volt képes.

A katalán edző a katari siker után videóüzenetben gratulált is a Bayernnek, illetve kollégájának Hansi Flicknek. Azt mondta: „Nagyon büszke vagyok. Hatalmas elismerésem mindenkinek, különösen Hansinak, a játékosoknak és a szakmai stábnak.” Aztán viccelt is: „Talán el tudom hívni Messit és társait, és megmérkőzhetünk a hetedik trófeáért is. Mondjátok meg, mikor és hol, és mi ott leszünk.”

Ahogy a következő évben a Barcának sem sikerült az ismétlés, úgy a Bayernnek sem fog, hiszen január­ban, a Holstein Kiel ellen kiesett a Német Kupából.

De félre az ünneprontással, szóljanak a dobok és a fanfárok, mert a Bayern lenyűgöző teljesítményt nyújtott. Megnyerte a német bajnokságot, a Német Kupát, a német szuperkupát, a Bajnokok Ligáját, az UEFA szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is. A mostani gárda túlragyogta a Heynckes, majd éppen Guardiola által irányított 2013-as csapatot, amely elbukta a német szuperkupát, és csak öt trófeát nyert.

A bajorok az elmúlt 12 hónapban 53 mérkőzést játszottak, ezekből 46-ot megnyertek. Mindössze kettőt veszítettek el, egy Hoffenheim és egy Mönchengladbach elleni bajnokit. (A Kiel ellen tizenegyes-párbajban estek ki a hazai kupából.)

Összesen 157 gólt szereztek, ez 2,96-os átlag, s csupán 51-et kaptak (0,96). Mi több: az 53 meccsből huszonegyen nem kaptak gólt. A legtöbbször Thomas Müller (51), Manuel Neuer (50) és az idény végén távozó David Alaba (48) szerepelt.

Nem meglepő, hogy a decemberben a világ legjobb játékosának, csütörtök este pedig a klubvilágbajnoki torna futballistájának választott Robert Lewandowski szerezte a legtöbb gólt: 45 mérkőzésen 49-et.

Kapcsolódó írásaink