Sport

Skandalum

Korner

Még épp csak elkezdődött a szlovéniai Pokljukában a sílövő világbajnokság, az orosz csapat máris büntetésben részesült.

Közismert, hogy az elmúlt évek oroszországi doppingbotrányai miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 2022. december 16-ig nem engedi az oroszoknak a nemzeti jelképek (himnusz, zászló) használatát az olimpiákon és a világversenyeken.

A kollektív döntés minden sportágra vonatkozik, nem számít, hogy az doppingérzékeny, vagy sem. Így az oroszok, bár a döntést a legmagasabb szinten próbálták támadni, egyelőre nem tehetnek mást, mint eszerint versenyeznek. Ezt teszik a sílövő-vb-n is. A sportfelszerelésük nem utal a nemzeti hovatartozásukra, és megértették, győzelem esetén sem jár nekik az orosz himnusz (mellesleg a hollandiai Heereveenben a gyorskorcsolyázók vb-jén épp engedély kaptak arra, hogy legalább orosz zene, konkrétan Csajkovszkij I. zongoraversenyének részlete helyettesítse az Alekszandrov zenéjére 2000-ben újraírt nemzeti himnuszt).

Hogy akkor miért kaptak büntetést? Mert a biatlon válogatott pár tagjáról a közösségi médiában olyan kép jelent meg, amelyen mosolyogva, közösen szorongatnak egy a kezükbe került kicsiny orosz zászlót. Skandalum! Le is kell az ilyesmire sújtani!

Kapcsolódó írásaink

Transz

ĀKorner. Egyelőre még csak hazája egyetemi sportját vágta haza Joe Biden, az új amerikai elnök azzal, hogy aláírta a transzgender hallgatók női sportokban való részvételének lehetőségét adó törvényt

Kínai csavar

ĀKorner. Mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz. Még annak is, akik csalt