Sport

Fucsovics nem bírt Raoniccsal, búcsúzott az Australian Opentől

Fucsovics Márton négy szettben kikapott a 14. helyen kiemelt kanadai Milos Raonictól pénteken az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

Fucsovics nem bírt Raoniccsal, búcsúzott az Australian Opentől
Raonic ellen is nagyot küzdött Fucsovics Márton
Fotó: AFP/David Gray

A magyar Davis Kupa-válogatott vezére hétfőn az ausztrál Marc Polmanst, szerdán pedig a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinkát búcsúztatta egyaránt ötszettes csatában, a két találkozón összesen 8 óra 12 percet töltött a pályán. A világranglistán 15. kanadai szervakirály - aki 2016-os wimbledoni döntője után harmadik is volt - előzőleg az argentin Federico Coria és a francia Corentin Moutet ellen összesen egy szettet vesztett, így kipihentebben várhatta a pénteki meccset.

A harmincéves ellenfél mindkét eddigi találkozójukat megnyerte, ezeket Stuttgartban vívták füvön, 2018-ban és 2019-ben. Kettejük pályafutásáról sokat elárul, hogy míg Fucsovics eddig 3,5 millió dollárt keresett pénzdíjakból, Raonic már csaknem 20 milliónál tart.

Az 1573 Arenában rendezett harmadik meccs kellemes 23 fokban és meglepően gyér közönség előtt kezdődött, a rangsorban 55. Fucsovicsot ugyanakkor mintegy húszfős, zászlókkal, parókákkal és sálakkal felszerelt magyar szurkolótábor köszöntötte hangos „hajrá, Magyarország” skandálással. Raonic stílszerűen egy 210 kilométer/órás ásszal nyitott, majd stabil adogatójátékok következtek mindkét oldalon. Először a nyíregyházi teniszezőnek kellett bréklabdákat hárítania 3:4-nél, majd a játszmát lezáró rövidítésben a kanadai 5-0-ra elhúzott, és onnan már behúzta az 56 perces szettet.

Objektum doboz

A folytatásban maradt a szervacsata, hosszabb labdamenetek elvétve akadtak, és végre összejött a várva várt brék (2:0), Raonic az idei torna során először vesztette el a szerváját. Csakhogy a 196 centis rivális nagyszerűen irányított bombaerős tenyeresével, és rögtön visszazárkózott. Már úgy tűnt, hogy jön az újabb tie-break, amikor az egyre magabiztosabb nyíregyházi teniszező fogadóként két szettlabdához jutott, és a másodikat egy fantasztikus tenyeressel az alapvonalra ütötte.

Szűk két óra elteltével a felek nekirugaszkodtak a harmadik felvonásnak, melyben a 29 éves magyar 2:2-nél elbukta a szerváját, majd 2:5-nél ápolást kért jobb combjára-csípőjére. A szett ezzel együtt csakhamar elúszott, a kanadai pedig lendületben maradt, a negyedik játszmában villámgyorsan 5:1-re meglépett, és Fucsovics - akit tavaly a szupersztár Roger Federer állított meg a melbourne-i nyolcaddöntőben - innen már csak egy gémet tudott hozni. A találkozó 3 óra 11 percig tartott.

Fucsovics fáradtan összegzett a csata után az MTI-nek:

„A taktika az volt, hogy a végén egy nagy tenyeressel beütöm a meccslabdát. Hát, akadt egy két hiba a taktikában... Komolyra fordítva a szót, az az igazság hogy nem szeretek játszani Raonic ellen. Ráadásul kicsit meglepett, hogy jól tartotta játékban a labdát, és kevesebbet hibázott, mint gondoltam.”

Az ápolásról a magyar teniszező közölte, nemcsak a combjával és a csípőjével akadtak gondjai:

„Az az igazság, hogy mindenem fájt. Küzdöttem, ez ma ennyire volt elég. Eljutottam két ötszettes meccsel a harmadik körig, úgyhogy nem maradt hiányérzetem. Köszönöm, hogy sokan szorítottak értem, nagyon jólesett” - fűzte hozzá.   

Kapcsolódó írásaink