Sport

Tigrisekkel harcolnak Lewandowskiék a trófeáért

Mexikói ellenfél vár ma este a BL-győztes Bayern Münchenre a klubvilágbajnokság katari döntőjében

A Bayern München és a mexikói Tigres vívja ma este a labdarúgó-klubvilágbajnokság döntőjét. A németek egy éven belül hatodik serlegüket szeretnék megszerezni. A közép-amerikai csapat hazája első klubjaként nyerné el a FIFA serlegét.

A bajorok történelmi sikerre készülnek, a decemberről elhalasztott katari klubvilágbajnokságot 2020-hoz számolva, még soha nem nyertek egyetlen naptári évben hat nagy trófeát. Az elmúlt még nem is egészen 365 napban a német bajnokságot, a DFB-kupát, a Bajnokok Ligáját, az UEFA-szuperkupát és a német szuperkupát is megnyerték már.

Legutóbbi hasonlóan nagy évükben, 2013-ban, Jupp Heynckesszel megszerezték a tavaszi három serleget, majd Guardiolával az euró­pai szuperkupát és a klubvilágbajnoki címet, de kikaptak a Borussia Dortmundtól a német szuperkupa döntőjében. Most elsősorban a kapus Manuel Neuerben (sem akkor, sem most nem kapott gólt – ami az idei kiírást illeti eddig – a klubvébén) és a 2020–2021-es idényben 27 klubmérkőzésén 29 gólt szerző Robert Lewandowskiban bíznak.

A decemberben a világ legjobb játékosának választott lengyelnek vetélytársa akadt a tornán a gólkirályi címért vívott harcban: a mexikóiak Európában leginkább ismert játékosa, a francia André-Pierre Gignac az eddigi két meccsén három gólt szerzett.

A közép-amerikai gárda hivatalos neve UANL, vagyis Universidad Autónoma de Nuevo León, az ország legrégebbi egyetemének csapata. Székhelye a Monterrey-hez közeli San Nicolás de los Garza. Ahogyan szinte minden mexikói csapatot, az UANL-t is leginkább a becenevén emlegetnek: Tigrisek, vagyis Tigres. Nagy hagyományai vannak, hétszeres országos bajnok, 2015-ben szerepelt a Libertadores-kupa döntőjében, tavaly megnyerte az észak- és közép-amerikai térség bajnokainak tornáját.

Akadt már magyar edzője is: Fekete Árpád, az 1976–1977-es idényben. A mostani keretben sok a külföldi, a tizenegy légiósból tíz dél-amerikai, s egy európai, a már említett, egyébként 2016 óta Eb-ezüstérmes Gignac. Érdekes figura a vezetőedző, a brazil származású, de több mint negyven éve Mexikóban élő Ricardo Ferretti, aki 2010 óta irányítja a Tigrest!

Kapcsolódó írásaink