Sport

Iparosok is felülhetnek a trónra

A hajdanán olaszok által alapított, népszerű Sao Pauló-i klub, a Palmeiras lett Dél-Amerika legjobbja

Sao Paulo állam kedvenc zöld-fehér klubja, a Palmeiras készülhet a csütörtökön kezdődő klubvilágbajnokságra: a hétvégén megnyerte a legtekintélyesebb dél-amerikai kupasorozatot, miután 1-0-ra legyőzte a Santost a labdarúgó-Libertadores Kupa Rio de Janeiróban rendezett döntőjében.

Iparosok is  felülhetnek  a trónra
A csapat és 17 millió szurkolója is ünnepelte a Palmeiras második kupagyőzelmét
Fotó: AFP/Pool/Mauro Pimentel

A Libertadores Kupa döntőjét két brazil csapat vívta: a Palmeiras és a Santos. Az először 1960-ban kiírt torna történetében mindössze harmadszor játszottak „tiszta brazil” finálét, 2005 és 2006 volt a korábbi két dátum. Az először fordult elő, hogy a két döntős ugyanabból a brazil államból érkezett. Ugyanakkor figyelemre méltó az is, hogy az elmúlt időszakban a brazilok uralják a tornát, noha még mindig nem nyertek annyit, mint az argentinok. Két számadat: a legutóbbi tizenegy kiírásból hatban, a legutóbbi négyből háromban született brazil siker.

A Palmeirast 2021 novemberéig, a következő döntőig Dél-Amerika legjobb klubjaként ünneplik, ugyanakkor még az is kétséges, hogy valóban a legerősebb-e – Brazíliában. Ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy az új elnök, Maurício Gailotte érkezése sikeres korszakot hozott: a Palmeiras 2016-ban és 2018-ban bajnok lett, majd miután a játékosállomány jelentős része – jó brazil szokás szerint – kicserélődött, tavaly megnyerte az állami bajnokságot (campeonato paulista) és most a Libertadores Kupát.

A hajdanán a Sao Pauló-i olaszok által alapított klubban rengeteg világklasszis brazil játszott az elmúlt bő száz évben. Csak néhány név közülük: Djalma Santos, Julinho, Vavá, Leao, Luis Pereira, Roberto Carlos, Edmundo, Zinho, Rivaldo vagy éppen Jair da Rosa Pinto, akiről a mai brazil államelnök, Jair Bolsonaro kapta a keresztnevét, és aki történetesen maga is a Palmeiras nagy rajongója. A mostani keretben hozzájuk képest csak tisztességes iparosok futballoznak. A legismertebb közülük az olasz sztárklubokat, így a Fiorentinát, a Juventust és az Internazionalét is megjáró Felipe Melo, aki hosszú pályafutása során először emelhetett a magasba egy nemzetközi klubtrófeát. A Santos elleni döntő 99. percében a győztes gólt szerző cserejátékos, Breno Lopes sokkal szerényebb pályafutást mondhat magáénak: korábban Paraná állam bajnoka volt csak, novemberben érkezett a Palmeirashoz, az első góljával a csapat rögtön megnyerte a Libertadores Kupát. Ismertebb a másik csatár, Luiz Adriano, aki az Internacionallal volt már klubvilágbajnok, egyébként Európában kilenc éven át a Sahtar Donyeck, majd az AC Milan és a Szpartak Moszkva mezét viselte. A védők közül Luan olimpiai bajnoki címet nyert 2016-ban Rióban.

Érdekes az edző személye, hiszen a portugálok „kisajátították” maguknak a Libertadores Kupa-elsőséget az utóbbi két évben.

A 2019-ben a Flamengóval győztes Jorge Jesust a Palmeiras edzője, Ábel Ferreira követte.

Kapcsolódó írásaink