Sport

Igazságtalan napsütés

A nők vk-futama hétfőre került, a férfiak megküzdöttek a kásás hóval

Felemásan zárult a világkupaversenyekkel telitűzdelt január, a téli szezon legnehezebb időszaka. A Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix-ban a férfiak szombaton és vasárnap is műlesiklásban versenyeztek. Ám a nők Garmisch-Partenkirchenben csak egy napot sízhettek, a köd miatt a világbajnokság előtti utolsó vk-futam hétfőre került.

Igazságtalan napsütés
A műlesikló-specialista Henrik Kristoffersen pályafutása során huszonharmadszor nyert világkupa-futamot, érdekes, hogy ugyanakkor franciaországi versenyen majdnem ötven hónap után nyert ismét
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Chamonix-ban a dupla szlalomverseny első napján a francia Clément Noël nyert, ez volt a hetedik szlalomgyőzelme, amit nem követett másnapi jó szereplés. Hibázott, így nem sízhetett második futamot. Amúgy a sokadik igazságtalan verseny volt: a melegedő havon a jobbak egyre romló pályán síztek, s a harmincadik idővel a második felvonásban elsőként rajtoló svájci Sandro Simonet összidejénél csupán ketten tudtak jobbat menni, Simonet élete első vb-dobogóját szerezte. A győzelem a világbajnok norvég Henrik Kristoffersené lett, aki délelőtti elsősége után a hatodik legjobb időt sízte, s ezzel simán nyerte pályafutása 23. vk-futamát. A szakágat – a vb után még két verseny lesz – az osztrák Marco Schwarz vezeti, aki ezúttal a gyenge második futammal csak hatodik lett. Viszonylag nagy az előnye a második helyezett, svájci Ramon Zenhäusern és a harmadik helyen álló norvég Sebastian Foss-Solevaag előtt. Az összetett vk ezzel a versennyel jutott túl az idény felén, a huszonötből még tizenkettő van hátra. A francia Alexis Pinturault „utcahosszal” vezet, Schwarz itt második, megelőzve az elsősorban óriásműlesiklásban kiemelkedő, svájci Marco Odermattot.

A nők Garmisch-Partenkirchenben mind-össze egy szuperóriás-műlesiklásig jutottak. A svájci Lara Gut-Behrami – aki egyébként 2019 óta viseli a kettős családnevet, akkor ment férjhez a koszovói származású svájci válogatott futballistához, a tavaly nyár óta a Genoában játszó Valon Behramihoz – az idényben már harmadszor nyert e szakágban futamot, s már összetettben is szorongatja a szlovák Petra Vlhovát. A második, a nap meglepetésembere az első vk-dobogóját szerző norvég Kajsa Vickhoff Lie lett. Vasárnap a szuper-G-ráadás a nem oszló, nagy köd miatt csúszott, majd átkerült mára.

Kapcsolódó írásaink

Norvég siker Flachauban

ĀSebastian Foss-Solevaag nyerte a férfi alpesi sízők világkupa-sorozatának második flachaui műlesikló versenyét