Sport

A január legmeglepőbb átigazolása

Alekszandr Kokorin, az orosz futball botrányhőse Fabio Capello és Roberto Mancini ajánlásával szerződött a Serie A-ba, a Fiorentinához

Akár a hétvégén bemutatkozhat új csapatában, az olasz élvonalban szereplő Fiorentinában Alekszandr Kokorin. A 48-szoros válogatott középpályás életútja ráadásul cseppet sem hétköznapi: erőszakos bűncselekmény elkövetéséért kapott börtönbüntetése miatt hosszú hónapokat kihagyott.

A január legmeglepőbb átigazolása
Alekszandr Kokorin az eddigiekben már hozzászokott a rendőrök közelségéhez
Fotó: AFP/Kirill Kudrjavcev

Kokorin az orosz–ukrán határ közelében született, 1991 márciusában. Egy kisvárosi iskolai csapatban kezdett játszani Valujkiban, az edzője egyben a moszkvai Szpartak tehetségkutatója is volt. Ő beajánlotta a fővárosi csapathoz, a család el is költözött Moszkvába – de Szása a Lokomotivhoz került, mivel a vasutasklub a Szpartakkal ellentétben lakást tudott biztosítani a famíliának. Nyolc évvel később, 19 évesen átigazolt a Dinamóhoz, ahol Dzsudzsák Balázs is a klubtársa volt rövid ideig. Ott lett befutott játékos, s bár néhány hétig az Anzsi Mahacskalához is elkerült, 2015-ig a korábbi belügyi klubot erősítette. A szentpétervári Zenit folyamatosan hívta, végül 2016-ban oda is igazolt, 2018-ig látszólag szinte töretlen volt a pályafutása, ám az orosz futballt közelről követők legalább annyit beszéltek a botrányairól, mint a teljesítményéről.

Még 2012-ben a szintén válogatott Pavel Mamajevvel – akit a Kokorin-rajongók közül sokan a rossz szellemének tartanak – közös fotókat posztoltak a közösségi médiá­ban, meghitt viszonyban lévőnek mutatkozva. A Miamiban készült felvételekről később azt mondták, vicc, polgárpukkasztás, a barátnőik készítették őket. A 2016-os franciaországi Eb-ről a vártnál korábban kiesett az orosz válogatott, nagy visszhangot kapott, hogy utána Kokorin és Mamajev egy Monte Carló-i lokálban bulizott. Kokorint a Zenit második csapatába száműzték. 2017-ben, egy újabb egzotikus nyaralás alatt a kokainbáró Pablo Escobar képével ellátott pólóban pózolt. Nem sokkal később elvették otthon a jogosítványát, mert a forgalommal szemben autózott. A nyári Konföderációs Kupa után klubtársával, Artyom Dzjubával egy videóüzenetben Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitányt figurázták ki, miután kihagyta őket a keretből. Az esztendő végén következett egy újabb videó: ezen Kokorin pisztolylövések közepette gratulált barátjának, a szintén futballista vőlegénynek, Alan Csocsijevnek Észak-Oszétiában.

S mindezek tetejébe jött a 2018-as eset, megint csak Mamajevvel közös botránya. Sajátosan ünnepelték meg barátságuk kezdetének tízéves évfordulóját. Egy moszkvai szórakozóhelyen: egyikük egy székkel fejbe dobta az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium koreai nemzetiségű tisztségviselőjét, majd megverték egy televíziós műsorvezető sofőrjét. Mindketten börtönbüntetést kaptak, amelyből egy részt elengedtek, Kokorin a kiszabott másfél évnek az előzetessel együtt is csak a felét töltötte bent.

Adminisztrációs nehézségek miatt csak 2020 elején játszott újra bajnoki mérkőzést. A szentpétervári klub aztán kölcsönadta a szintén élvonalbeli FK Szocsinak, amelynek színeiben tíz mérkőzésen hét gólt szerzett. A Szpartak lecsapott rá, az új szezont már ott kezdte, de nem ott fejezi majd be, mert a mostani átigazolási időszakban a Fiorentina szerződtette. Kokorin a sajtón keresztül köszönte meg két, korábban az orosz futballban dolgozó híres edző, Fabio Capello és Roberto Mancini (a jelenlegi olasz szövetségi kapitány) támogató, sőt ajánló véleményét. Azt mondta: „Nem vagyok többé rossz fiú, azt a fejezetet lezártam Oroszországban. Lehetek az, de csak az ellenfelek számára, a pályán, s nem a pályán kívül.”

Van némi esélye – Pavel Mamajev nélkül igazolt Firenzébe.

Kapcsolódó írásaink