Sport

Nem sok hiányzott az igazi bravúrhoz

A világbajnoki címvédő dánok a spanyolokkal, a magyar válogatottat legyőző franciák pedig a svédekkel mérkőznek a döntőbe jutásért

Fordulatos mérkőzésen, hosszabbítás után a magyar válogatott 35–32-re kikapott a hatszoros aranyérmes Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjében. Csapatunk így az ötödik helyen végzett, ami minden idők harmadik legjobb vb-szereplése.

Nem sok hiányzott az igazi  bravúrhoz
Máthé Dominik kiemelkedően szerepelt, hatvanhárom százalékos hatékonysággal lőtte a gólokat
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A gízai negyeddöntő után a franciák úgy ünnepeltek, mintha már megnyerték volna a világbajnokságot, a magyarok közül viszont volt, aki megsiratta az elveszített mérkőzést. Pedig szégyenkezésre nincs ok, mert együttesünk a célkitűzést, a nyolc közé jutást teljesítette, s a döntetlen kiharcolása után lehetősége volt arra, hogy meglepetést szerezzen a franciák elleni negyeddöntőben.

Érdekes, hogy a világbajnokság honlapján a semleges szakíró azt emelte ki, hogy míg Guillaume Gille, a franciák szövetségi kapitánya kulcsjátékosait is játszatta középdöntő utolsó mérkőzésén a portugálok ellen – így nyertek 32–23-ra –, addig a magyar szakvezetés a legjobbjait pihentette a spanyolokkal vívott meccsen, mégis Remiliék bírták jobban a hajrát, 5–2-re megnyerték a hosszabbítást.

Pedig együttesünk remekül kezdett, de hatgólos vezetés (9–3) után jött a hullámvölgy, kilencperces gólcsend. A negyeddöntőben is láthattuk, a megfiatalított magyar válogatott erős csapatok ellen még nem képes egyenletes teljesítményre, viszont hatalmas küzdő, ezért is sikerült a franciák ellen az utolsó percekben a háromgólos hátrányt ledolgozni.

Minden játékosunk hozzáállásból, küzdőszelemből jelesre vizsgázott. A 32 éves Lékai Máté pedig ismételten bizonyította, hogy világklasszis, nem véletlenül kap sokszor egyetlen magyarként játéklehetőséget a Veszprém együttesében. A negyedöntőben hatból hat gólt dobó Bánhidi Bence pedig vitathatatlanul a világ egyik legjobb beállója. A fiatalok közül a 21 éves Máthé Dominik kiemelkedően szerepelt: 46 lövésből 36 gól, 63 százalékos hatékonyság.

A kívülálló számára ugyan furcsa, hogy míg más válogatottnál egy-egy szakember irányítja a csapatot, nálunk három is: Gulyás István szövetségi kapitányként, Chema Rodriguez másodedzőként az időkérésnél angolul magyaráz, míg Nagy László alelnök a kispadnál ad a játékosoknak tanácsokat. Mindenesetre a triumvirátus vezetésével a magyar válogatott az elmúlt két évben jelentősen fejlődött, és így szép reményekkel várhatja a jövő évi magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságot.

A negyeddöntők másik nagy vesztese a házigazda egyiptomi csapat volt, amely kétszeri hosszabbítás (!) után, hétméteresekkel szenvedett vereséget a dán csapattól, amely akár meg is védheti a címét. Az Európa-bajnok spanyol együttes nem tartott az esélyes norvég csapattól, magabiztosan (31–26) nyert, és a dánokkal csatázhat a döntőbe jutásért. A svédek könnyedén győzedelmeskedtek Katar ellen (35–23), és kemény ellenfelei lehetnek a franciáknak.

Az elődöntők mai programja:
Dánia–Spanyolország 17.30, Svédország–Franciaország 20.30. A vb győztese kijut a 2023-as, lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Vélemények


Bánhidi Bence, a negyeddöntő legjobbja: „Felnéztünk az eredményjelzőre, láttuk, hogy három gól volt köztünk, mindenki elkezdett üvölteni. Egymásra néztünk, egymásba kapaszkodtunk, és küzdöttünk. Szereztünk két labdát és ikszre hoztuk a végét. Mindent megtettünk, hogy a legjobb négybe kerüljünk. Mert az a morál és küzdeni tudás, akarás, ami közöttünk van, ritka egy csapatnál. Tudunk harcolni egymásért és Magyarországért. Ezt visszük tovább magunkkal.”

Guillaume Gille, a franciák szövetségi kapitánya: „Nagyszerű meccs volt, de ehhez kellett egy ilyen remek ellenfél. A magyarok nagyon jól kezdtek, nehéz volt visszajönni a meccsbe. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, akik kiharcolták az elődöntőbe jutást. Így éremért küzdhetünk.”

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „Kicsit keserű most a szánk íze, de remélem, hogy néhány napon belül elmúlik. Megpróbálunk a jóból építkezni. Többször nüanszokon múltak helyzetek, de végül az ötödik helyen zártunk, és ezzel elértük a célunkat. Úgy jöttünk el, hogy próbáljunk meg minél több örömet szerezni a szurkolóinknak, és reméljük, ez sikerült. Összességében a válogatott lépett egyet előre, és ez jó jel a jövőre nézve.”

Lékai Máté, a válogatott csapatkapitánya: „Tudtuk, hogy nagyon erős együttes ellen kell játszanunk. Visszahoztuk három gólról a meccset, küzdöttünk, akartunk. Szívünket, lelkünket kitettük, nem adtuk fel egyetlen pillanatra sem. Ez a csapat nagyon együtt van, folyamatosan fejlődik, van arca, taktikája, de a legfontosabb, hogy egy igazi nagybetűs csapat.”
(SM)

Kapcsolódó írásaink