Sport

Nem bírt a démonjaival

Fjodor Cserenkovnak, az elmúlt negyven év egyik legvarázslatosabb képességű kelet-európai futballistájának a története még ma is több mint misztikus

Fjodor Cserenkov neve talán csak az orosz (szovjet?) futball régi követői számára igazán ismert. Misztikus életéről sokat suttogtak, legendája egyre nőtt. Negyven éve Európa legtehetségesebb futballistái közé tartozott, csak kevesen tudtak róla. Ő biztosan nem.

Nem bírt a démonjaival
Még két évvel a halála után is transzparensekkel emlékeztek a Szpartak Fegyájára
Fotó: AFP/Sputnik/Anton Denisov

A napokban a BBC hosszabb portrét közölt róla Michael Yokhin tollából, ami felidézett jó néhány régi emléket. A nyolcvanas években – a testvériség nagyon kevés pozitív hozadékaként – hétről hétre láthattuk a szovjet televízió nálunk is fogható adásában a kor legjobb ottani játékosait, köztük „Fegya” Cserenkovot, aki már-már Törőcsik vagy éppen Bernd Schuster formátumú klasszisnak tűnt, ha játékba lendült. Ám már akkor suttogták róla, hogy valami nincs vele rendben, Kárpátaljáról látogató futballrajongó barátaink hozzátették: „Valami olyan baja van, amiről a nagy Szovjetunióban nem beszélnek.” Mentális zavarokra, skizofréniára, mániás depresszióra tippeltek, miközben hozzátették: biztosat talán csak a Szpartaknál (vagyis klubjánál, a Szpartak Moszkvánál) tudnak. Az, hogy Cserenkov története (betegsége?) nem került be a moszkvai állami sajtóba, a legcsekélyebb meglepetést sem keltette, sem Budapesten, sem Kárpátalján. A téma, ma már jól tudhatjuk, felettébb kényes volt, egy mai értelemben vett bulvárcikk talán végleg kettétörte volna a pályafutását, rosszabb esetben az életét.

Talán éppen idén lesz negyedszázada, hogy Vagiz Higyijatullinnal, az Eb-ezüstérmes középhátvédjével, a Szpartak egykori csapatkapitányával találkozva megpróbáltam puhatolózni, mi az igazság Cserenkovval kapcsolatban. A lényegről nagyon udvariasan, nagyon keveset mondott. Valójában semmit. Most az említett BBC-anyagban megszólalt, a szokott diszkrécióval: „Különleges zseni volt, aki tudott cselezni, passzolni és lőni. Játéka maga volt a művészet. Minden mozdulatával megkönnyítette csapattársai életét és nehezebbé tette az ellenfelekét. Játék­intelligenciája rendkívüli volt.”
Fjodor Fjodorovics Cserenkov 1959. július 25-én született, tizenkét évesen már a Szpartak kölyökcsapatában játszhatott. Tizenkilenc évesen bemutatkozott az élvonalban, húszévesen 31 mérkőzésen játszott a szakszervezeti klub bajnokcsapatában. Még abban az évben bemutatkozott a válogatottban, a következőben bronzérmes lett a moszkvai olimpián. Sínen volt az élete, elvégzett egy főiskolát, diplomamunkáját sajátos témában írta: A kőzetpórusok gyantainjekcióval történő edzése.

Cserenkov (középen) foghatatlan, zseniális játékos volt
Cserenkov (középen) foghatatlan, zseniális játékos volt
Fotó: AFP/Sputnik/Utkin

Első nagy tornája a spanyolországi vb lehetett volna, de a válogató bizottság, amelynek egyébként tagja volt klubedzője, Konsztantyin Beszkov is, kockázatosnak ítélte meg a szerepeltetését. Pedig akkor még „csak” azt tudták, hogy Fegya más, mint a többiek. De ráfogták arra, hogy különc, mert zseni. Ahogyan az egykori válogatott csatár, az egyik legjobb barát, Szergej Rogyionov mondta az említett BBC-anyagban: „Fjodort időnként elérték a depressziós és a nyomasztó időszakok, de mi igazán sohasem tudtuk meg ezeknek az eredetét. A zseniket nem diagnosztizálják. Őket csodálni szokás.” Nehezen tudtak mit kezdeni kitöréseivel, mániáival, mint amikor az Anderlecht elleni fontos nemzetközi kupatalálkozó előtt magából kifordulva kiabált az ebédnél, hogy a levesüket megmérgezték.

Cserenkov időnként kórházi kezelésekre szorult, s bár ezeket igyekeztek a bajnoki szünetekbe ütemezni, állapota néha nem volt tekintettel a naptárra. Fura módon mindig a páratlan években volt jobban és játszott jobban – pechjére a vb-ket és az Eb-ket a párosokban rendezték. Milyen karriert futhatott volna be, ha egészséges? Így is a Szpartak klubrekordere a mérkőzésszámok alapján. Milyen klubokban játszott volna, ha egészséges? Hiszen a peresztrojka szele 1987-től a kor legjobbjait, Zavarovot, Belanovot, Alejnyikovot, Higyijatullint, Ráczot, Daszajevet, Mihajlicsenkót már nyugat-európai sztárklubokhoz repítette. Neki a francia második ligás Red Star maradt, s onnan is gyorsan hazament.

Fjodor Cserenkov, 2014. október 4-én hunyt el, ötvenöt éves volt. Összeesett az utcán, s a közeli moszkvai kórházban már nem tudták megmenteni. A boncolásnál agydaganatot állapítottak meg nála.

Kapcsolódó írásaink