Sport

Egyre többen támogatják az olimpikonok mihamarabbi oltását

Ausztrália sportminisztere, Richard Colbeck csütörtökön azt közölte, megkapták az oltási tervet a szakembereiktől és a veszélyeztetett csoportok mellé beférnek azok az élsportolók, akik az olimpiára készülnek.

Vagyis az országban még az elutazás előtt beoltatják a sportolóikat a koronavírus-járvány ellen. A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség német elnöke, Thomas Weikert úgy nyilatkozott, indokolt a tokiói résztvevők és kísérők soron kívüli oltása. Szerinte ebből kár problémát csinálni, hiszen világszinten alig több mint tízezer emberről beszélünk, ez aligha terheli meg a vakcinaállományt. Úgy fogalmazott, az olimpiai egyfajta világítótorony szerepet tölt be, és nemcsak a sportolók, de az egész világ számára fontos az egészségügyi szempontból biztonságos rendezés.

Az Izraeli Olimpiai Bizottság arról számolt be, hogy az olimpiára kvalifikált sportolóik felét már be is oltották, legkésőbb május végéig minden résztvevőjük hozzájut a vakcinához, a Belga Olimpiai Bizottság pedig 400-500 adag oltóanyagot kért a kormánytól az olimpiára utazó sportolók és stábtagok számára.

A Magyar Olimpiai Bizottság örömmel fogadta a hírt, hogy a magyar kormány nyitott az ötkarikás résztvevők mihamarabbi védőoltására.

Egyedül a britek nyilatkoztak úgy, hogy számukra az idősek és a védekezésben dolgozók elsődlegessége fontosabb. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit elnöke egyetért hazája olimpiai bizottságának álláspontjával, plusz ellenzi a kötelező oltás koncepcióját. Ami rendben is van. Egyelőre senki nem mondta, hogy kötelező lenne.

Kapcsolódó írásaink