Sport

Csarnokban is csúcsot javítana Kozák Luca

A hétvégén rajtol a hazai fedettpályás idény

Jó formában és bizakodva várja a hétvégi fedettpályás Budapest-bajnoksággal kezdődő új idényt Kozák Luca. A Debreceni SE atlétája tavaly 100 gáton országos csúcsot javított, s az Év sportolója szavazáson az ötödik helyen végzett.

Csarnokban is csúcsot javítana Kozák Luca
A 24 éves debreceni Kozák Luca megcélozta a dobogót az Euróba-bajnokságon
Fotó: Kozák Luca Facebook-oldala

– Számított arra, hogy a sportújságírók szavazásán bekerült az első tízbe?

– A járvány miatt egy különleges év volt 2020 a sportolóknak is, sorra maradtak el a világversenyek. A nem zavartalan felkészülés ellenére nekem sikerült Siska Xénia 36 éves rekordját megdöntenem, s bizonyára ezért kerülhettem fel a szavazati listára. Örülök, hogy végül pontszerző helyen végeztem.

– Várja már, hogy újra versenyezzen?

– Nagyon. A hétvégi Budapest-bajnokságon nem gáton, hanem hatvan síkon rajtolok. Négy éve nem indultam ebben a számban, így kíváncsian várom, mire leszek képes. Választ kaphatunk arra, hol tartok gyorsaságban.

– Hogyan sikerült a téli felkészülése?

– A körülményekhez képest megfelelően. A járvány miatt az edzőtáborok elmaradtak, különösen a meleg égövi hiányzott. Itthon készültem Debrecenben, ahol a tárgyi feltételek lehetnének jobbak, de a régi futófolyosón hatvan méterre fel tudtam készülni.

– Hány versenyen és milyen céllal indul a fedettpályás szezonban?

– Remélem március elején megrendezik az Európa-bajnokságot a lengyelországi Torunban. Előtte Franciaországban, majd itthon az országos bajnokságon versenyzek. Az elmúlt két évben már kétszer beállítottam a 7,97 másodperces országos csúcsomat. Ezt szeretném megjavítani. Ami ilyen rövid távon nem egyszerű, mert annyira gyors a verseny, hogy már néhány század javulásnak is örülnék. Azzal dobogós helyezést is elérhetnék az Eb-n.

– Gondolom a fő versenye az olimpiai lesz. Ha lesz?

– Én úgy készülök, hogy megrendezik az olimpiát Tokióban. A rémhíreket már el sem olvasom. Viszont nem is izgulok, úgysem rajtam múlik. Amit én tehetek, hogy edzőm Suba László irányításával a legjobban felkészüljek. Mert szeretnék döntőbe kerülni Tokióban. 

Kapcsolódó írásaink